Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Enda chans på
Hedningahällan

Print Friendly, PDF & Email

Enda chans i år att få en kvalificerad visning av stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger, är på lördag klockan 15. Då arrangerar Kungsgården Långvind årets enda forntidsvandring till Hedningahällan.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda denna vandring på drygt 2,5 timmar med arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. Den som följer med på forntidsvandringen får en garanterad intressant vandring bakåt i tiden, till när klippan Hedningahällan låg i yttersta havsbandet och var en spännande mötesplats, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Vandringen blir en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk.

Allt sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Den har inte varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Har Hedningahällan varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Paret Nilsson rätar ut frågetecken och bidrar kanske med nya. Bilden visar Ola Nilsson från en tidigare vandring till Hedningahällan.

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar.

Vandringen går genom varierad terräng, på små stigar och genom stiglöst land. Stigen är ganska svårgången med blockterräng, vindfällen, kalhyggen och en avslutande liten ”klättring” upp till Hedningahällans topp.

Efter cirka 35 minuter når man den ”klippö”, som Hedningahällan är  i dag i skogslandskapet. På stenåldern var den en holme i havsbandet. Nu ligger den sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Väl framme ger två kvalificerade arkeologer en animerad guidning på Hedningahällans topp.

Mot slutet av vandringen dukar deltagarna upp medhavd matsäck.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv