Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Pilgrimer till Långvind

Print Friendly, PDF & Email

I går lämnade en grupp italienska pilgrimer Långvindsbruk, sedan de hade undersökt förutsättningarna för pilgrimsvandringar längs Stråsjöleden och boende på Kungsgården Långvind.

På Kungsgården hade den italienska delegationen en konferens med organisationen Pilgrimstid om pilgrimsvandringar i Sverige i allmänhet och längs Stråsjöleden i synnerhet. Italienarna hade tidigare under veckan vandrat en kortare sträcka av Stråsjöleden och besökt Gröntjärn.

Elisabeth och Per-Olof Andersson, Forsa, tog emot den italienska delegationen på fem personer från organisationen Cammini d’Europa. Från organisationen deltog både föreningens ordförande Alessandro Cardinali och generalsekreterare Giovanni Pattoneri samt researrangören Giuseppe Daverio, som har Oslo som bas för sin verksamhet.

Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar tillsammans med Pilgrimstid. Den vandring som Kungsgården Långvind arrangerar går från Korsholmsudden via Långvindsbruk till Enånger, en ny del av Stråsjöleden som ännu inte är utmärkt.

Pilgrimstid har under många år samarbetat med Cammini d’Europa och är sedan 2008 är den nordiska kontakten för organisationen. Det var genom detta samarbete, som kartan över Europas pilgrimsleder 2007 utvidgades till att omfatta även Skandinavien.

Genom samarbetet med Cammini d’Europa hoppas både Pilgrimstid och Kungsgården Långvind få italienska och andra utländska pilgrimsvandrare till de gamla pilgrimslederna till Nidaros (Trondheim).

Cammini d’Europa arbetar för att göra Europas pilgrimsleder kända. Tidigare handlade det enbart om leder på kontinenten och då framför allt i södra Europa, Camino de Santiago och  Via Francigena till Rom. För två år sedan tillkom Norden. Cammini d’Europa har sin bas i Parma, Norditalien. Organisationen ordnar också program om pilgrimsmål, pilgrimsteologi, festivaler med mera.

I Långvinds närhet finns två pilgrimsleder, Stråsjöleden och Trönöleden-Helgonleden. Dessa ingår i det omfattande ledsystemet Sankt Olofsvägarna – även kända som Sankt Olavveiene eller Sankt Olavsvägarna – som går genom Danmark, Norge och Sverige till Trondheim.

Under medeltiden var Nidaros en av den kristna världens tre stora pilgrimsmål i Europa. I Nidaros finns Sankt Olofs grav (Olav den hellige). Olof dog i slaget vid Stiklestad 1030. Sankt Olofsvägarna blev officiell europeisk kulturväg i maj 2010.

De två andra stora pilgrimsmålen var – och är fortfarande – Santiago de Compostela och Rom.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv