Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Svampjakt i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind startar svampexkursioner med svampkonsulent Alf Pallin. Han tar oss på en fascinerande resa i svampriket. Han anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov.

Det finns möjlighet för boende på Kungsgården Långvind att boka svampguidning som aktivitet och för en intresserad allmänhet att följa med på tre svampexkursioner, lördagen den 18 augusti, söndagen den 26 augusti och lördagen den 6 oktober 2012.

Med en kunnig svampkonsulent kan man lära sig att med hjälp av naturen läsa var det lönar sig att söka efter olika arter. Olika geologiska förutsättningar, förekomst av kalk och grönsten påverkar och gynnar vissa arter. Andra faktorer som påverkar är skogens ålder och trädsammansättningen, fuktighet, väderförhållanden, förekomst av död ved, vattendrag med mera.

Exkursionerna rymmer både allmän svampinformation och matsvampsinformation. Den som följer med på exkursionen får alltså med sig matsvamp hem.

Alf Pallin undervisar bland annat på svampkonsulentutbildningen vid Umeå universitet i Umeå och Skövde, leder studiecirklar om matsvamp för nybörjare i Söderhamn, guidar i naturreservat med inriktning på svampens roll i ekosystemet – och är behjälplig med artbestämning vid eventuell svampförgiftning.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för svamp, plockat och ätit många svampar genom åren. Sedan flera år genomför jag svampexkursioner, berättar Alf Pallin för Långvind.com.

– Vi hittar alltid matsvamp, lovar han.

Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind är glad över att kunna erbjuda svampexkursioner och ett nära samarbete med Alf Pallin, som känner Långvind och dess marker väl.

– Svampexkursioner passar bra in i vår profil med natur- och kulturturism, där vi vill erbjuda både boende och aktiviteter som svampguidningar, säger hon till Långvind.com.


Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 17 maj 2012


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv