Rekordmånga på skördemarknad

Skördemarknadernas tid är nu! Långvindsbruk bjuder in till rekordstor skördemarknad 21 september 2024 med 30 knallare. Skördemarknaden är tillbaka på sitt gamla datum, en lördag i slutet av september, därtill med flera nyheter. Liksom tidigare år blir det försäljning av närproducerad mat och hantverk.

Förutom skördemarknad och start för klassiska kultändarmotor klockan 13, blir det också musik med Johnny Wiktorsson som gör Elvis-Presleytolkningar, food truck Full rulle, varmkorv och fika samt djur i hage.

Liksom tidigare år är det öppet i Långvinds bruksmuseum, Brandstationen med fotoutställning och loppmarknaden.

– Vi har fått tacka nej till säljare. Det är fullbokat i Kolhuset och planen framför. När jag började 2021 var vi 18 knallare, nu är vi 30, säger Lena Rosendahl, Långvinds bruksmiljöförening.

– Det blir en bra blandning av högt och lågt, lokala och tillresta, säger hon.

– Är väldigt mycket egenproducerad mat, lägger hon till.

Öppettiderna är 11–15. Väderprognoserna talar om fortsatt brittsommarväder med strålande sol, om än lite svalare än på fredagen.

Skördemarknaden är gratis för besökare. Bilister får betala en frivillig parkeringsavgift på 20 kronor. Arrangör är Långvinds bruksmiljöförening.

Långvinds herrgård är öppen för visning klockan 13.

Även Långvinds kapell är öppet för besökare.

– Det är klart vi ska ta emot besökare på en dag som denna, säger Pärlennart Larsson, ordförande i Långvinds kapellförening.

Däremot blir det ingen natur- och kulturvandring i Långvind, som Jörgen Bengtson brukar hålla i, för Kungsgården Långvind har pågående konferens att ta hand om.

Skördemarknaden i Långvind hade premiär 2015 och blev snabbt populär, både bland säljare och köpare. På grund av coronapandemin blev den dock inställd 2020. Den kom att ersätta Långvindsdagen som den stora hemvändar- och samlingsdagen för Långvindsbor.

Skördemarknader har under de senaste åren vuxit i popularitet på Hälsingekusten och i landskapet som helhet. Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har en sammanställning av skördemarknader, som är en relativt ny typ av marknader i Hälsingland. Vanliga marknader/knallemarknader och framför allt loppmarknader är desto fler.

Sammanställningen är inte helt uppdaterad, så det kan förekomma förändringar.

Långvind.com har haft många artiklar om Långvinds skördemarknad: Långvind har åter höstmarknad (13 september 2023), Lördag i Långvind: åter skördemarknad (20 september 2021), Skördemarknaden åter i Långvind 25 september (6 april 2021), Coronan ställer in skördemarknaden (27 augusti 2020), Skördemarknad för sjätte året i Långvind (7 februari 2020), Lyckad skördemarknad men få skördeprodukter (22 september 2019), Långvind laddar för skördemarknad (28 september 2018), Populärt med skördemarknad (23 september 2017), Skördemarknad med äppelpajtävling (17 september 2016) och Skördar ny marknad i Långvind (8 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson