Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Lucia till
Enånger 2017

Print Friendly, PDF & Email

Luciafirandet är på tillbakagång. Enånger har, liksom många andra socknar, städer eller församlingar, kämpat för att upprätthålla sitt firande. I dag blev det klart att Lucia kommer till Enånger även 2017. I morgon lottas Lucia fram bland fem tjejer. I flera andra kustsocknar i Hälsingland finns det inte längre någon lucia.

– Luciakomittén har i år glädjen att meddela att vi har fem tjejer som kommer att lussa i byarna lördagen den 9 december. Det är Elin Fridlund, Nora Adler, Alicia Sandquist, Maja Andersson och Linn Mika Elfstrand, berättar Enångers IK:s Monica Pettersson på Enångers facebooksida i dag.

På söndag klockan 14 lottas årets Enångerslucia fram på Enångers bygdegård i samband med Röda korsets julbasar.

I år är det 59:e gången som Enånger har sin lucia. Traditionen står alltså stark, men det är inte längre någon kröning i kyrkan; den upphörde 2015.

År 2015, liksom flera tidigare år, var det nära att luciafirandet fick ställas in på grund av för få anmälda kandidater. Men det löste sig.

2016 fick luciakommittén inom Enångers IK fram lucia med tärnor.

2015 var det inget större problem att kora lucia och få ett följe med fyra tärnor.

2014 fanns det länge bara en luciakandidat, och det såg ut som luciafirandet skulle gå i graven. Men när Långvind.com med flera hade förkunnat att i år blir det ingen lucia, så blev det så till slut.

2013 såg det mörkt ut i lucianatten. I sista minuten kom ett glatt besked om att fem flickor kommer att lysa upp i vintermörkret.

2012 var det lika illa som 2013. När anmälningstiden började gå ut, fanns bara två kandidater. Räddningen blev att Enånger/Iggesunds damlag i fotboll kandiderade som lucior.

Lucias förebild var en kvinna från italienska Syrakusa, helgonet Lucia. Hon var en ljusbärare, som led martyrdöden år 304. Den svenska lucian är en blandning av både kristna och förkristna figurer.

Långvind.com har haft många artiklar om luciafirandet i Enånger och på Hälsingekusten: Fortsatt luciafirande i Enånger (15 december 2016), Lucia i sista minuten (9 december 2014), Ingen lucia i Enånger (12 november 2014), Lucia blir av i Enånger (7 november 2013), Brist på luciakandidater (19 oktober 2013), Dåligt luciaintresse (12 november 2012) och Lucia med lottens hjälp (2 december 2010),

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv