Boka boende på Kungsgården Långvind!

Dåligt luciaintresse

Print Friendly, PDF & Email

Går luciafirandet mot sitt slut på Hälsingekusten?

Det kanske inte är fullt så illa. Men det är åtminstone färre lucior än tidigare. Luciatraditionen lockar inte yngre på samma sätt som förr. Det råder helt enkelt akut luciabrist på många håll.

I Nordanstig fanns det bara två kandidater när anmälningstiden gick ut. Men där blev det ett förnyat intresse, när medierna skrev om att lucia såg att bli inställt. Den 17 november kunde Hudiksvalls Tidning rapportera att luciafirandet blir av; det finns sju kandidater från alla kommundelar. Luciafirandet var under flera år vilande i Nordanstig på grund av för få intresserade, men 2011 fanns tillräckligt många kandidater för att börja fira lucia igen.

Även i Enånger ser det dystert ut. Hittills finns det bara två kandidater som anmält sig; minimum är fem. I Enånger lottar Enångers idrottsklubb (EIK) fram lucia på en årsfest i november. Om det inte blir någon lucia i Enånger i år, är det för första gången på 53 år.

I Söderhamn är också luciaintresset vikande. Enligt Söderhamns-Kuriren (10/11 2012) hade bara fyra anmält sig, när anmälningstiden gick ut. Arrangören, Odd Fellow, hade samma problem förra året, men då löste det sig till slut.

I Njutånger ser det dock ut att bli lucia, till skillnad från 2011, då luciafirandet blev inställt på grund av för få kandidater.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 17 november 2012


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv