Rekordmånga på Kungsgården

Hotell och vandrarhem STF Kungsgården Långvind går mot gästrekord. Hittills i år har Kungsgården Långvind haft 300 gästnätter, en ökning med 83 procent jämfört med förra året. Och 2011 var ökningen exakt 100 procent för den lilla boendeanläggningen, som då kallade sig rum och frukost (bed and breakfast).

–Vi har haft en fantastisk ökning sedan vi öppnade 2010, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Uppgången i år kunde hon inte drömma om, men hon har en förklaring:

– I våras anslöt vi oss till Svenska Turistföreningen, STF, och det har gett oss en rejäl ökning av antalet gäster.

Alla kategorier av gäster hittar till Kungsgården Långvind, inte bara de som vill uppleva Långvind eller Hälsingekusten, utan också affärsresenärer, barnfamiljer, hälsingeturister och resande på väg till och från destinationer i Norrland och Norge.

–  Det går bra, till och med bättre än vi hade vågat hoppas på. Men roligare än statistik och pengar är trots allt mötet med gästerna, säger Agneta Bengtson.

Paret Bengtson driver Kungsgården Långvind utan extra hjälp, så det blir mycket tvätt, städning och frukostbestyr.

– Det är faktiskt roligt och ett avbrott från våra vanliga liv, Jörgen som konsult och jag som controller på Sveriges Radio, säger hon.

Vid sidan av att driva hotell och vandrarhem – näst minsta inom STF – erbjuder STF Hudiksvall Kungsgården Långvind, som det formellt heter, paket av olika slag och en mängd aktiviteter: bruksvandringar och forntidsvandringar, kyrkovisningar och pilgrimsvandringar, fisketurer och svampexkursioner, lopp- och kuriosamarknad med kafé och afternoon tea.

Till detta kommer konferens- och festvåningsverksamhet.

– Snart är vi i startgroparna för att planera nästa säsong, säger Agneta.

Jörgen Bengtson