Boka boende på Kungsgården Långvind!

Brist på luciakandidater

Print Friendly, PDF & Email

– Skicka in bidrag på luciakandidater. Vi vill väl inte vara utan denna tradition i Enångers fina kyrka? skriver Katarina Sjödin på facebooksidan för Enånger.

Det är sedan flera år problem att hitta luciakandidater i många församlingar. Den 8 november 2012 frågade Långvind.com: Går luciafirandet mot sitt slut på Hälsingekusten?

Vi ställde frågan mot bakgrund av att det var färre lucior än tidigare, att luciatraditionen inte lockar yngre på samma sätt som förr och att det helt enkelt råder akut luciabrist på många håll.

I Nordanstig fanns det bara två kandidater när anmälningstiden gick ut 2012. Men där blev det ett förnyat intresse, när medierna skrev om att lucia såg att bli inställt. Under åren före hade luciafirandet blivit inställt flera gånger på grund av för få intresserade.

Även i Enånger såg det dystert ut. När anmälningstiden började gå ut 2012, fanns bara två kandidater. Räddningen blev att Enånger/Iggesunds damlag i fotboll kandiderade som lucior.

I Njutånger blev det lucia 2012, men året före blev luciafirandet inställt på grund av för få kandidater.

I Söderhamn hade bara fyra flickor anmält sig 2012, när anmälningstiden gick ut. Men arrangören, Odd Fellow, fick i sista stund flera kandidater, så kröningen kunde ske i Ulrika Eleonora kyrka den 9 december 2012.

I Enånger lottar Enångers idrottsklubb (EIK) fram lucia på en årsfest i november. Om det inte blir någon lucia i Enånger i år, är det för första gången på över 50 år.

Jörgen Bengtson

 

 

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv