Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Pilgrimer på gång

Print Friendly, PDF & Email

Den 27–30 augusti i år kommer pilgrimer att vandra i medeltida fotspår från Korsholmen, Enånger, på väg mot Nidaros. Det är åtminstone vad Kungsgården Långvind hoppas på.

Förra året gick fem personer tre dagsetapper längs Stråsjöleden, som är en av flera Sankt Olavsleder från Östersjökusten till dagens Trondheim.

– Vi vet att pilgrimer steg i land på Korsholmen, för att starta den mödosamma vandringen längs åsar och dalar genom Hälsingland och Jämtland till Tröndelagen och Olav den heliges grav i dåtidens Nidaros, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Pilgrimsvandrare KorsholmenPå bilden ser vi förra årets pilgrimsvandrare vid stranden på Korsholmen. Här spanar de ut mot havet, där pilgrimerna kom på medeltiden, för att vandra den över 60 mil långa sträckan till Nidaros och Sankt Olofs grav.

Kungsgården Långvind erbjuder ett pilgrimsvandringspaket med helpension, professionell pilgrimsvandringsledare och transporter vid dagens början och slut. Det är en fysisk lättsam form av pilgrimsvandring jämfört med att bära på tält, mat och tung packning.

– Vi vill göra det möjligt för många fler att prova på pilgrimsvandring, vare sig man vandrar av religiösa, andliga, kulturella, historiska eller andra skäl, säger Agneta Bengtson.

Pilgrimsvandringar har fått ett uppsving i Norden men ligger fortfarande långt efter vandringarna till Rom och Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Å andra sidan var vandrarna få till Santiago de Compostela, när leden öppnade för turister 1982: Då gick 200 personer längs leden till aposteln Jakobs grav; i dag vandrar över 200 000 nutida pilgrimer minst tio mil på väg till Santiago de Compostela.

Sankt Olavsleden består av många leder, som alla är förgreningar från målet Nidaros. Den mest kända är Selångersleden, som startar utanför Sundsvall. Stråsjöleden invigdes för några år sedan i sträckningen från Enångers medeltidskyrka. Förra året var det premiär för ytterligare två dagsetapper, med start på Korsholmen längst ut i havsbandet öster om Långvinds fritidsområde.

Pilgrimsvandring SelangerMagasinet ”Destination Sundsvall” 2015/16 berättar om utvecklingen av Selångersleden, där fem personer hade gått tio mil längs leden 2012, som år 2014 hade ökat till 250 vandrare. Både längs Selångersleden och Stråsjöleden finns erfarna pilgrimsvandringsledare från Pilmgrimstid Sverige. På bilden i reportaget ser vi två ledare, som också är engagerade i Kungsgården Långvinds vandringar, Mats Jäderberg och Ulf Krantz.

I pilgrimspaketet Kungsgården Långvind arrangerar ingår helgsmål i Långvinds kapell, pilgrimsandakt i Enångers medeltidskyrka och en stund för kontemplation i Njutånger medeltidskyrka. Varje dagsetapp avslutas med reflektion på Kungsgården Långvind.

Mats Jäderberg leder pilgrimsvandringen den 27–30 augusti. Han betonar dess andliga och reflekterande karaktär. Under vandringen går han igenom de sju symboler som följer pilgrimsvandrarna och vad de betyder.

Den kanske främsta symbolen, staven – frihetens och vandringens symbol – tar de moderna pilgrimerna med sig från vandringen. De gör det i form av den fysiska stav som, tillsammans med pilgrimspasset och stämplarna i det, är minnet de tar med sin från fyra dagars vandringar längs Stråsjöleden. Första dagen består av en natur- och kulturvandring i Långvindsbruk. Sedan följer vandringen Korsholmen–Långvindsbruk–Enånger–Njutånger.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv