Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fiberbygd till 100 procent

Print Friendly, PDF & Email

Lindefallet blev 2004 Hälsinglands första optofiberby, där hushåll och företag anslöt sig direkt till fibernätet, utan att gå över telefonnätet. Nu tar Lindefallet optofibern till Bässe, som ligger norr om småorten Lindefallet. Därmed höjer Lindefallsområdet hushålls- och företagstäckningen från 95 till 100 procent och blir Hudiksvalls första ”optofiberbygd”.

Projektet ”Bässe – optofiber till 100 %” är till 100 procent finansierat av staten, 75 procent via länsstyrelsen (landsbygdsmedel som till 45 procent är delfinansierat av EU) och 25 procent via Post- och telestyrelsen (PTS). Totalkostnaden är 970 000 kronor.

Den här modellen går att använda på landsbygden, i småorter och tätorter över hela Sverige, som omfattas av det nationella Landsbygdsprogrammet. Hudiksvalls kommun eller kommunala Fiberstaden AB behöver alltså inte delfinansiera den här typen av bredbandsutbyggnad med egna medel.

– PTS tog ett snabbt beslut, det tog bara några veckor. Om vi inte hade fått pengar den vägen hade det gått att finansiera med andra kontanta offentliga eller privata medel, säger Olle Persson, ordförande för Lindefallets byaråd, som ligger bakom ansökan och projektet.

Bässe har 26 hushåll, de flesta fritidshushåll. Sedan tidigare har själva Lindefallet och fastigheterna söder om Lindefallet anslutning till Hudiksvalls fiberoptiska stadsnät, som Fiberstaden sköter. Delar av fiberförläggningen i projekt Bässe planeras som samförläggning med Fortum, som ska ersätta luftledning med markkabel. Det planerade fibernätet är sex kilometer långt.

Hudiksvalls kommun är projektägare och kommer att äga nätet. Fiberstaden kommer både att bygga och drifta nätet.

Anslutningskostnaden blir samma som i resten av kommunen, 12 500 kronor per fastighet.

En annat hundraprocentig optofiberby i Hudiksvalls kommun är Långvindsbruk. Där håller Telia på att lägga ner telenätet samtidigt som Fiberstaden är i full gång med att ansluta intresserade hushåll och företag till fibernätet.

Ytterligare fiberbyprojekt är på gång i Hudiksvalls kommun. Strömbacka och Hedvigsfors har fått pengar beviljade. Flera andra byar och bygder är på gång.

Jörgen Bengtson

Artikeln uppdaterad 2011-09-23


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv