Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Rekord för Långvinds kapell

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell lever upp under sommaren. Nu kan kapellföreningen i Långvindsbruk summera ännu en framgångsrik sommar, med fler förrättningar och besökare än tidigare: cirka 3 000 besökare, elva gudstjänster, sex vigslar och tre dop.

I år var musikgudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdagen den stora nyheten. Påskaftonsmässan från förra året återkom i år.

– I år har 1 070 personer besökt kapellet under julottan, som vi räknar in i år, påskaftonsmässan, Kristi himmelsfärdsdagen, lördagarnas andaktsstunder under sommaren och vid enskilda besök. Många skriver inte i vår gästbok, så vi uppskattar antalet besökare till cirka 3 000, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

– Vi fortsätter att ha höga besökssiffror på gudstjänsterna, och vi har haft flera vigslar och dop än tidigare, säger han.

Bara för några år sedan var det tunt med vigslar, inga alls 2007 och bara en 2008.

Besökssiffrorna är beroende av andra aktiviteter i Långvindsbruk. År 2010 var det 843 personer som deltog i gudstjänster och skrev in sig i gästboken. År 2009 var det hela 1 500, men då var både Bränneriet öppet hela sommaren och Långvinds herrgård hade många visningar, som inkluderade kapellet. I år har Bränneriet haft stängt och herrgården knappt några visningar. Mot den bakgrunden är Pärlennart Larsson mycket nöjd med årets besökssiffror.

Fjolåret stora nyhet, påskmässan klockan 23 på påskafton, har kommit för att stanna. Hur det blir med årets nyhet, musikgudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdagen, är inte klart. I styrelsen talar man om att eventuellt ha någon samling med musik under våren.

För ett år sedan tittade kapellföreningen på möjligheten att införa ytterligare någon eller några sammankomster under kyrkoåret, i första hand pingst och alla helgons dag. Resultatet blev då en gudstjänst på Kristi himmelsfärdsdagen. Den kan nästa år bli en en möjlig vårsamling. Pärlennart Larsson håller också öppet för att det kan bli en samling under hösten 2011.

Som det ser ut i dag finns inget planerat mellan ljusgudstjänsten 27 augusti och julottan 26 december. Men det finns en gryende tradition att på alla helgons dag med tända ljus och marschaller utanför kapellet – men stängd kyrkport. Flera kyrkobesökare efterlyser en samling i kapellet den dagen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv