Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Pilgrimsvandring från Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsbruk blir basen för fyra vandringar i medeltida pilgrimers fotspår i sommar. Första pilgrimsvandringen blir redan under Kristi himmelsfärdshelgen. Vandringarna börjar med båttur till Kråkön och Drakön. Den fortsätter till fots från Korsholmen till Långvindsbruk, Enånger och Njutånger. Vandrarna bor på Kungsgården Långvind, får kvalificerad visning av fyra kyrkor eller kyrkoruiner och en fantastisk medeltidskonsert.

– Vandra i medeltida pilgrimers fotspår i Hälsingland på väg mot Nidaros, dagens Trondheim. Under tre dagar vandrar du första delen av Stråsjöleden, som har samma status som världens mest berömda pilgrimsväg, den till Santiago de Compostela, säger Agneta Bengtson, som står bakom satsningen tillsammans med sin man Jörgen.

Under medeltiden var Nidaros det stora pilgrimsmålet efter Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Folk vallfärdade till Sankt Olofs (Olav den heliges) grav i den mäktiga katedralen.

Första dagens pilgrimsvandring är en natur- och kulturvandring i Långvindsbruk.

Andra dagen tar den egentliga pilgrimsfärden vid, med båt till Drakön i den hälsingska ytterskärgården. Innan fartyget når Drakön, sker landstigning på Kråkön, där besökarna får se ett gammalt fiskeläge med ett väl bevarat fiskarkapell. Sedan går färden vidare i mindre båt mot Drakön. Under medeltiden steg pilgrimerna i land på Drakön efter en lång seglats. Här finns ruiner av ett pilgrimskapell och Hudiksvalls äldsta hamn. Efter ytterligare seglats stiger vandrarna i land på Korsholmen på Fäbodön, där den egentliga vandringen börjar, längs medeltida stigar och gamla vägar.

Vandringen går ut till Korsholmsudden och därefter till kapellet och den gamla järnbruksmiljön i Långvindsbruk, där guidning och gudstjänst väntar.

Tredje dagen fortsätter vandringen till Enångers medeltida kyrka och en kvalificerad guidning av den gamla kyrkan.

Fjärde dagen går vandringen till Njutångers medeltida kyrka.

– Vandraren går i egen takt, tar paus när det passar med matsäck från Kungsgården, får kvalificerad visning av en kyrkoruin och tre kyrkor längs vägen, avnjuter en medeltidskonsert i en av de två medeltidskyrkorna och får eftermiddagsspis i form av kaffe eller te med smörgås, förklarar Agneta Bengtson.

Inkvarteringen sker bekvämt på Kungsgården Långvind – en hälsingegård i bruksmiljö – med buffé på ankomstkvällen och frukost i tre dagar. Dagsetapperna är lagom långa, mellan 11 och 15 kilometer. I arrangemanget ingår alla måltider utom två middagar, nödvändiga transporter till och från dagsvandringens början och slut, pilgrimspass och stämplar.

Långvindsbruk ligger mellan Hudiksvall och Söderhamn, nio minuter från E 4:an och Ångersjöns rastplats ut mot havet.

De fyra pilgrimsvandringshelgerna, som är öppna för alla typer av vandrare, är den 2–5 juni, 1–4 juli, 5–8 augusti och 26–29 augusti. Förhandsbokning är nödvändig.

Nyheten är uppdaterad 2011-03-07.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv