Allsång på Bruket

Allsång på Skansen har fått konkurrens. Allsång på Bruket – i Långvind – lockar sedan 2023 växande skaror till fyra allsångskvällar i juli. Förutom allsång dukar man upp mat och dryck, med och utan alkohol, i Kolhuset.

Allsång på Bruket har blivit mäkta populärt. Alla kan delta i allsången, med Mats Ekman som vandrar runt med mikrofonen och Anna Nejdling Ekman som kompar på digitalpiano. Till sin hjälp har deltagarna ett allsångshäfte, med massor av örhängen.

Både före, under och efter allsången finns mat och dryck. Vanligen finns både skink- och ostpaj, vegetarisk paj, grillade hamburgare med vegetariskt haloumialternativ och sallad. Till detta finns snacks som ostbågar, chips, nötter, godispåse och annat gott. Evenemanget har fullständiga rättigheter och serverar mousserande vin, husets röda vin, husets vita vin, öl och cider samt naturligtvis alkoholfri öl och cider plus läsk och mineralvatten.

Allsången är väderberoende. Om det är fint väder, sker allsången utomhus. Om det är dåligt väder, vänder allsångsledaren med ackompanjemang på scenen och engagerar publiken inne i Kolhuset.

Allsång på Bruket har fri entré. Enda man betalar för är sånghäfte plus eventuell mat och dryck.

Det finns en bakgrund till allsång i Långvind. Torsdagen 12 augusti 2010 var det premiär på allsång på bruket med Olle Hillström som allsångsledare och Lars Göran Bladin som musiker, med ett sånghäfte, ”Allsång på Långvinds bruk”. Ytterligare en allsångstillställning var 8 juni 2012, då Hudiksvalls omsorgsförvaltning abonnerade på Kolhuset och lockade närmare 200 personer – omsorgstagare, anhöriga och personal – till ”Allsång på Långvind”. Tanken fanns också att ha lokal allsång med musikfrågor 2013, men så blev inte fallet. Ett inslag på Långvindsdagen 24 juli 2009 var allsång, med Lennart Stjernberg som trubadur och allsångsledare. Café Bränneriet arrangerade en allsångskväll 25 juni 2009, som alltså inte var del av detta års Långvindsdagar (fredag och lördag).

Det finns flera artiklar om allsång på bruket under Nyheter: Allsång i Långvind (1 juli 2024), Allsång på Bruket 2024 (1 juli 2024, uppdaterad 31 juli 2024), Succé för ”Allsång på Bruket” (6 juli 2023), Klarade prinsesskonkurrensen (8 juni 2013), Lyckad premiär på Bränneriet (10 juni 2012), Allsång på Långvind (10 augusti 2010), Full fart på Långvindsdagarna (25 juli 2009) och Bästa coverband till Långvindsdagarna (5 juni 2009).

Bilderna är från olika dagar med Allsång på Bruket 2023 och 2024.

Text och foto:
Jörgen Bengtson