Dagstur Långvind–Trönö

Dagsturen Långvind–Losjö–Trönö–Lindefallet–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 60 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller mörka skogsvägar, öppna landskap, medeltidskyrka av högsta klass, en unik kyrkoruin som reste sig ur askan och blev en ny kyrka och väg tillbaka via gammal landsväg och vacker sjöväg.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken via Norrala socken och Trönö socken. Det är asfaltsväg hela vägen utom första delen från allmänna vägen till Losjö.

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. Efter drygt två kilometer tar du av åt söder på en pittoresk grusväg med mycket stenar längs vägen (övre bilden), Pimpsbovägen. En handmålad vägskylt i trä, ”Uppsala”, talar om var vägen börjar.

Pimpsbovägen går till Losjö, där asfaltsvägen börjar igen och går under motorvägen till gamla E 4:an. Turen går vidare söderut på en stillsam landsväg till orten Kungsgården, Norrala. Här finns Hälsinglands äldsta vattenhammare, en av Sveriges få spikhammare och en minnessten över Gustav Vasas tal till hälsingarna 1521.

Den som vill kan göra en kort avstickare söderut till Norrala kyrka. Här finns en intressant kyrka och kyrkogård med byggnaden Staffans stupa, med vad man tror är skelettet efter missionären Staffan (Stephanus). Det är samma Staffan som i ”Staffan stalledräng”, med missionsuppdraget runt år 1065 att kristna Hälsingland.

Från Kungsgården går en vacker, slingrande väg vid genom Trönödalen till en av Sveriges mest bemärkta medeltidskyrkor, Trönö gamla kyrka, som Kungsgården Långvind tidigare arrangerat visningar av med Gunnar Andersson (mellersta bilden). I anslutning till kyrkan ligger Söderblomsgården, som är hembygdsgård, museum och före detta hem åt Nathan Söderblom, ärkebiskop och nobelpristagare, som växte upp på gården.

Längre in i Trönödalen ligger orten Trönö med affär, bygdegård och Trönö nya kyrka (nedre bilden), byggd 1895 och svårt eldhärjad 1998. I ruinerna av den gamla kyrkan byggde församlingen en ny kyrka och ”klostergård”; lilla Trönö har här sin andra bemärkta kyrkobyggnad.

Längs vägen till Trönö brukar det finnas loppmarknader.

Turen tillbaka går till Kungsgården, Norrala, och norrut på gamla landsvägen, som efter nya E 4:ans tillkomst är en bra, asfalterad väg.

När man korsat socken- och kommungränsen kommer man till Lindefallet-Bölan. Båda namnen omfattar i dag de äldre benämningarna, Västra Bölan (Oppebyn), Östra Bölan (Utebyn) och bebyggelsen runt Bässesjön, nordväst om byns centrum. Lindefallet är en synnerligen livaktig by med hembygdsgård, bygdegård, gammaldags dansbana, ishall, insjöbad och skjutbana.

Efter Lindefallet går turen vidare till Ångersjön. Det är både en fågelsjö och namnet på Sveriges bästa rastplats, Ångersjön, med bland annat bad, vildmarkscamping och restaurang.

Från Ångersjön är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 24 april 2024