Ybuss återstartar
nu även med Enånger

Bussföretaget Ybuss, som gjorde paus i trafiken när coronapandemin bröt ut, startar trafiken mellan Umeå och Stockholm igen. En viktig nyhet är att Enånger åter får busshållplats, den här gången vid södergående avfart till Enånger på Europaväg 4.

Ybuss startar trafiken den 23 september. Det blir turer tre dagar i veckan, torsdagar, fredagar och söndagar.

– Ybuss har rullat sedan 1975 och hade aldrig ställt in en tur förrän pandemin slog till. Det är så efterlängtat att vi nu ser möjligheten att resa igen och att vi kan återuppta traditionen, säger Tomas Byberg, verkställande direktör på Ybussbolaget Byberg & Nordin, i ett pressmeddelande.

Ybuss har två linjer, Umeå–Stockholm och Sollefteå–Stockholm. En nog så viktig nyhet är att Ybuss åter stannar i Enånger, efter ett uppehåll på nio år. När nya E 4:an började leda trafiken förbi Lindefallet, Enånger, Njutånger, Iggesund och andra orter längs gamla E 4:an, började Ybuss trafikera nya E 4:an istället.

Nu får Enånger åter plats i bussnätet, men nu med en ny hållplats vid avfarten i södergående riktning på E 4:an. Totalt sett gör Ybuss sju stopp mellan Sundsvall och Gävle:
• Gnarp (hållplats Circle K)
• Jättendal (hållplats Dvästa)
• Harmånger (hållplats Nordanå)
• Hudiksvalls busstation (hållplats K)
• Iggesund (hållplats E 4)
• Enånger (hållplats avfart södergående)
• Söderhamns resecentrum

Den nya hållplatsen vid avfarten till Enånger på nya E 4:an innebär att Enånger och bland annat Långvind får en snabbussförbindelse i närheten.

– För vår del underlättar det rejält att åter få snabbuss i Enånger, även om det är vid nya E 4:an, där vi kan hämta och lämna gäster, säger Agneta Bengtson på STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Långvind.com har tidigare skrivit om Ybuss och Enånger: Ybuss lämnar Enånger (19 juni 2012), Ybuss kvar i Enånger-Iggesund (26 september 2011), Ybuss lämnar Enånger? (4 september 2011) och Fortsatt busstopp längs nya E 4:an (22 september 2009).

År 2012 sa Tomas Byberg – på en direkt fråga från Långvind.com – att det framöver kan bli aktuellt att stanna på Ångersjöns rastplats istället för i Enånger och sluta trafikera Iggesund. Nu blev det både Enånger och Iggesund, dock med hållplatser på nya E 4:an.

Jörgen Bengtson
Foto: Ybuss