Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Späckat med
evenemang i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds bruk har ny ägare, Holmen Skog AB, men det påverkar inte evenemangen i Långvind. Det blir 35 evenemang 2020, lika många som tidigare år. Det blir till och med ett stort evenemang mer än förra året, ”Sommarens första konsert i Långvind”. Arrangörerna är Kungsgården Långvind, Långvinds kapell, Långvinds bruksmiljöförening, Långvinds samfällighetsförening, Sara Johansson med Tomtemys, Jubel AB och Långvinds herrgård.

Långvind.com har en uppdaterat Evenemangskalender under toppfliken Evenemang.

– Det är roligt att aktörerna i Långvind fortsätter att vara så aktiva. I sommar, höst och vinter har vi trettiotalet aktiviteter, med Tomtemys som kommer tillbaka och en stor konsert i början av sommaren, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Kungsgården Långvind står ensamt för hälften av evenemanget, 17 för att vara exakt. Det blir, liksom tidigare år, bruksvandringar varje söndag från 28 juni till 16 augusti med Jörgen Bengtson som ciceron, forntidsvandringar till Hedningahällan (15 augusti), avrättningsplatsen i Sivik (22 augusti) och i Långvinds bruk (5 september) med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson, kyrkovisningar av Enångers gamla kyrka (1 och 15 juli) och Njutångers kyrka (8 och 22 juli) med kyrkohistorikern Gunnar Andersson samt svampexkursioner på Svampens dag (5 september) och ytterligare en dag under hösten (19 september) med svampkonsulent Monica Svensson.

Det kan även bli pilgrimsvandringar i medeltida pilgrimers spår på Stråsjöleden från Korsholmen till Njutånger; men då måste en grupp på minst sex personer boka en vandring på fyra dagar.

Ytterligare en aktivitet är klassiskt Afternoon tea. Kungsgården Långvind serverar engelskt eftermiddagste med ”extra allt”, som Agneta Bengtson säger, till sällskap som bokar detta.

– Vi har också paket med boende i två nätter, frukost med guldkant, två middagar och bruksvandring i form av helgpaket, cykelpaket, vandringspaket och svamppaket, säger Agneta Bengtson.

Långvinds samfällighetsförening är först ut med sitt årliga midsommarfirande. Det startar med stångklädning och -resning torsdagen den 18 juni och fortsätter med själva midsommarfirandet på midsommarafton.

Långvinds kapellförening börjar traditionsenligt sommaren på söndagen i midsommarveckan (21 juni) med gudstjänst följt av kapellstämma och kyrkkaffe. Sedan blir det Musik i sommarkväll varje lördag till och med avslutningen den 22 augusti. Under hösten blir det samling på Alla helgons dag (31 oktober) och traditionell julotta på Annadag jul (26 december).

Företaget Jubel – som under många år arrangerat Hudikkalaset – hade i augusti 2018 en konsert i Långvind, som blev en succé. I år kommer Jubel med nyheten Sommarens första konsert i Långvind (5 juli) och följer upp med Sommarens sista konsert i Långvind (14 augusti).

Långvinds bruksmiljöförening arrangerar Skördemarknad den 19 september, för femte året.

Långvinds herrgård håller öppet för visning under Skördemarknaden.

I december blir det liksom tidigare år Tomtemys lördagen i andra advent (5 december) och julotta i Långvinds kapell annandag jul (26 december).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv