Holmen Skog
vill inte riva mer

Holmen Skog AB:s rivning av yttre hamnmagasinet i Långvindsbruk är inte början på en rivningsvåg i det gamla järnbruket från svensk stormaktstid.

– Vi har inte för avsikt att riva fler byggnader. Tvärtom försöker vi fixa och ta vara på det som är möjligt, och som det finns ett intresse kring. Men det beror också på vilket förfall det handlar om. Hamnmagasinet bedömdes vara bortom all räddning av en arkitekt redan år 2000, och nu var den på väg att falla ner i havet. Eftersom det ligger en gästhamn intill är det vårt ansvar att se till att det inte skulle kunna rasa och skada människor, säger Maria Hedqvist, fastighetschef för Holmen Skog, till Helahälsingland.se (20 februari 2020).

I artikeln uttrycker Jörgen Bengtson, ordförande för Långvinds byalag, sin oro över rivningen av hamnmagasinet och eventuella ytterligare byggnader, som inte har något skydd mot rivning.

– Här finns det en helt unik helhet när det gäller järnbruk i Hälsingland, eftersom vi har ett bevarat bestånd av gamla byggnader som visar flera olika skiftningar i historien, säger Jörgen Bengtson i artikeln.

Han oroar sig för tre sädesmagasin, övriga sjöbodar, ångsågen, arresten, smedjan, masugnsruinen och andra byggnader eller ruiner på området.

– Jag är orolig för Långvinds bruk, om fler byggnader försvinner. Om man tittar på var och en av byggnaderna för sig kanske man inte tycker att de tillför så mycket, men i helheten är de som årsringar som vittnar om platsens historia. Jag hoppas bruksmiljön här kan få ett ordentligt skydd för att kunna bevaras för framtiden, säger Jörgen Bengtson.

Frågan om skydd ligger närmast hos byggnadsnämnden i Hudiksvalls kommun, som kan anta områdesbestämmelser eller detaljplan för bruksmiljön.

Bilderna är tagna på morgonen den 15 februari 2020.

text och foto:
Jörgen Bengtson