Boka boende på Kungsgården Långvind!

Arkeologiska vandringar
med Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Även sommaren 2019 bjuder Kungsgården Långvind in till forntidsvandringar – kvalificerade arkeologiska guidningar – med Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Det blir tre spännande vandringar, till Hedningahällan och avrättningsplatsen i Sivik. Till detta kommer grupper, som bokar egna vandringar hos Kungsgården Långvind med arkeologparet Nilsson.

– Vi är väldigt glada att kunna fortsätta engagera ArcMontanas duktiga och pedagogiska arkeologer, som öppnar ögonen på oss och får oss att se på delar av den hälsingska historien med nya ögon, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson till Långvind.com.

Avrättningsplatsen i Sivik var förra årets mest populära vandring i regi av Kungsgården Långvind. Nu blir det två chanser att lära känna denna avrättningsplats, lördagen den 29 juni och onsdagen den 21 augusti.

Förr i tiden hade praktiskt taget varje stad och socken sin lokala avrättningsplats. Vandringen i Sivik blir en intressant resa i spåren av mord. Här leder ett mord från 1844 till en avrättningsplats på sockengränsen mellan Enånger och Njutånger.

Men Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson (bilden) gör också ett större exposé över brott och straff, med särskild fokus på avrättningar.

Stenåldersboplatsen Hedningahällan står på programmet lördagen den 17 augusti.

Vandringen går till Hedningahällan, Enånger. Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

På bilden Ola Nilsson på en av vandringarna till Hedningahällan.

Kungsgården Långvind erbjuder också forntidsvandringar för grupper, som bokar en vandring. För dessa finns sex vandringar att välja mellan:

• stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger
• avrättningsplatsen i Sivik, Enånger
• järnbruket Långvinds bruk med annexet Boda bruk, Enånger
• manufakturverket Sofieholm, Njutånger
• fornborgen Rödhälle skans, Njutånger
• Finnskogen Nianfors, Njutånger.

Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson kan också skräddarsy andra arkeologiska vandringar i kustsocknarna Enånger, Njutånger, Gnarp, Jättendal, Harmånger och andra delar av Hälsingland

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv