Konsten har gjort vinter

I dag vaknade Långvind på Hälsingekusten till frost för första gången i höst. Det var också signalen för att Galleri Långvinds konst utomhus fick flytta in för säsongen.

STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har sedan starten 2010 en samling med konst, ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”. Galleriet växer år för år med nya konstverk.

Galleriet består av fyrtiotalet djur, mestadels fåglar. På bilden två frostnupna fåglar, som heter ”Livet på en pinne”. Delar av konsten står utomhus, och när vintern börjar göra sig påmind, flyttar fåglarna och de andra djuren in i uthusen för vintern.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 och Fornstigen i Långvinds fritidsområde. Fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind, började de samla konstnärliga fåglar.

Galleri Långvind öppnar varje vår och stänger sedan till hösten. Galleriet finns både inomhus och utomhus på Kungsgården Långvind.

Galleriets utedel består av tjugotalet fåglar och andra varelser. De kom under tak i dag, tidigare än förra året, när djuren flyttade in när snön föll över Långvind 17 oktober och sedan blev liggande.

Det finns en verksförteckning över alla fåglar, andra djur och enstaka oklara varelser. Verksförteckning omfattar namn, material, konstnär och förvärvstillfälle.

En del djur mår inte bra utomhus ens under sommaren. Denna del av samlingen omfattar också tjugotalet fåglar och andra djur. De är placerade i biblioteket, lantköket, receptionen/hallen och restaurangen Salen..

– Förutom Galleri Långvinds all konst, har vi konstnärlig utsmyckning i form av originalkartor från svensk stormaktstid, konst och konsthantverk i alla rum, säger Agneta Bengtson.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Men nu är galleriet begränsat till djuren som är inomhus året om.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: Galleriet öppnat för i år (11 maj 2024), ”Galleri Långvind” tar tidig vinter (23 oktober 2024), Galleri Långvind välkomnar våren (31 maj 2023), ”Squawk” ny i Galleri Långvind (26 september 2022), ”Galleri Långvind” från ute till inne (30 oktober 2021), Galleri Långvind öppnar för alla i år (1 maj 2021) och Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020).

Text och foto:
Jörgen Bengtson