Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Telestation Långvind
får klassiska skyltar

Print Friendly, PDF & Email

Sveriges minsta vandrarhem heter Telestation Långvind. Det är på 4,5 kvadratmeter, har komplett gästkök och är en del av Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Nu har telestationen fått både en tidstypisk emaljskylt samt andra skyltar och artefakter, som påminner om att den är Långvinds forna telestation.

– Vi har låtit tillverka en äkta emaljskylt, med tre lager emalj, tillverkad på samma sätt som man gjort i över hundra år, säger Agneta Bengtson till Långvind.com och måttar upp var skylten ska sitta.

Förutom emaljskylten har Telestation Långvind också andra skyltar och prylar, som påminner om dess historia.

För den teknikintresserade finns skyltar på ytterväggen, som talar om att här går telefonlinjen från Enånger (stationsnamn med förkortning EGR) till Långvind (förkortning LV).

Telestation Långvind stod tidigare på andra sidan landsvägen från Kungsgården Långvind, lite närmare bron över Långvinds ström.

Huset rymde med största sannolikhet Långvinds första automatiska telestation, som kom till Långvind i början av 1960-talet.

Dessförinnan fanns en manuell telefonväxel i ett hus granne med Långvinds kapell, kallat Fruhem eller Fyrkanten.

Telia avvecklade det fysiska telefonnätet i Långvind i slutet av september 2011.

För den konstintresserade finns en tavla med den klassiska ”taxtelefonen” i glas inne i telestationen.

Agneta Bengtson vill få mer utsmyckning i form av telefonartefakter på och i Telestation Långvind.

– Vi är intresserade om någon har skyltar, artiklar eller annat som har med telestationer eller televerket att göra, säger hon.

Agneta Bengtson är säker på att Telestation Långvind är Sveriges minsta, eftersom ett vandrarhem ska ha gästkök. Det har Telestation Långvind, med varmt och kallt vatten i diskhon, häll med två plattor, ugn, vattenkokare, kylskåp och normal köksutrustning.

Förutom gästkök finns skön säng, fällbart bord, tv, konst på väggarna, bredband som Telia aldrig försåg telestationen med – och en originalkarta från svensk stormaktstid, som sig bör i ett järnbruk från 1687.

Hudiksvalls Tidning skrev nyligen om Sveriges minsta vandrarhem, vilket Långvind.com återger i artikeln Långvind öppnar minsta vandrarhemmet (4 augusti 2019).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv