Boka boende på Kungsgården Långvind!

Telestation Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Telestation Långvind är ett vandrarhemsrum i Långvinds forna telestation.

Egen lya med kök på halv, liten friggebod
Telestation Långvind är ett litet hus, med bostadsyta på 4,5 kvadratmeter och en drygt dubbel så stor veranda. Bostadsytan är därmed mindre än hälften av en gammal friggebods, men den är effektivt tillvaratagen.

Huset var fram till hösten 2011 Långvinds telestation – en av cirka 6 000 telestationer som Sverige hade i början av 2000-talet. Den stod då på andra sidan landsvägen, snett emot Kungsgården Långvind.

Nu står den mellan Österhuset och Långvinds ström och bjuder på vacker utsikt över ån, som under Sveriges stormaktstid gav upphov till järnbruket i Långvind 1687.

Rummet har en lyxig resårsäng.

Toalett med handfat finns på bottenvåningen vid receptionen, nära entrén. Dusch och toalett med handfat finns på övervåningen, som man når från allrummet Bruket.

Telestation Långvind har två fönster, ett stort mot Långvinds ström och ett litet mot Kungsgården, krokar för kläder och spegel, bord och fler lampor samt hopfällbar stol under sängen.

Rummet har tv samt gratis fiberoptisk internetanslutning med trådburet och trådlöst bredband. Telestationen har därmed fått bredband, som Telia aldrig försåg den med.

Ett av fönstren har inbyggt myggnät. Båda fönstren har rullgardin, som ger bra mörkläggning.

Rummet har utsikt mot Långvinds ström, är personligt inrett och har atmosfär med konst och konsthantverk.

Telestation Långvind har komplett gästkök med diskho, som har varmt och kallt vatten, plattor, ugn, vattenkokare, kylskåp och det man i övrigt önskar av ett litet kök.

Totalt 22 bäddar
Kungsgården Långvind 
har tjugotvå bäddar fördelade på tio rum: sex hotellrum med dusch och toalett på rummet samt fyra vandrarhemsrum med delad toalett och dusch. Alla rum har samma höga standard i övrigt. I några rum kan vi ställa in en extrasäng.

Rummen finns i husen Kungsgården, Österhuset och Telestation Långvind – Sveriges minsta vandrarhem.

Rummen har fått namn efter grannar i det gamla järnbruket.

I Kungsgården finns två rum, där husdjur är tillåtna. I Österhuset och Telestation Långvind är husdjur förbjudna.

Gästkök finns i Kungsgården, Österhusets bottenvåning, Österhusets övervåning och Telestation Långvind.

Kafé Kungsgården Långvind är vår restaurang, som är öppen för övernattande gäster, med innehållsrik meny och dryckeslista – vi har fullständiga rättigheter.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 31 maj 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv