Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvind öppnar
minsta vandrarhemmet

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind har öppnat Sveriges minsta vandrarhem, vilket Hudiksvalls Tidning uppmärksammar i ett reportage i går: ”Nytt tillskott på vandrarhem: ’Är Sveriges minsta’”.

Artikeln finns också på webben, Nya tillskottet på vandrarhemmet i Långvind: ”Det är Sveriges minsta vandrarhem”, med drygt dubbelt så många bilder som i tryckta tidningen.

Kungsgården Lågvinds nya vandrarhemm, som har komplett gästkök, är på bara 4,5 kvadratmeter. Det är den forna telestationen i Långvind, som Kungsgården Långvind köpte, sedan Telia avvecklat telefonnätet i Långvindsbruk.

– Jukkasjärvi har sitt ishotell och Harads har sitt trähotell, så då kan ju vi ha Sveriges minsta vandrarhem, säger Jörgen Bengtson glatt till HT.

På mindre än en halv liten friggebod, som är tio kvadratmeter, finns alltså ett komplett vandrarhem med bekväm resårsäng, bord, bredband, tv, konst på väggarna – och ett komplett gästkök med varmt och kallt vatten, kylskåp, häll, ugn, vattenkokare och annat som hör till. Utanför finns en mer än dubbelt så stor veranda, med utsikt över Långvinds ström och bord att äta frukost vid.

Svenska Turistföreningen (STF) har bestämt vad ett vandrarhem måste ha, för att få kallas vandrarhem. Ett av fyra krav är just gästkök. Vad Jörgen och Agneta Bengtson vet finns inget mindre vandrarhem i Sverige, som har både boende och gästkök.

Kungsgården Långvind består av själva Kungsgården, nya Österhuset, som blev klart förra hösten, och Lilla telestationen.

Telestationen är Långvinds historiska telestation, som tidigare stod på andra sidan landsvägen från Kungsgården Långvind. Paret flyttade Telestation Långvind snett över vägen och ställde i ordning den till vandrarhem.

Exteriört är telestationen sig lik, förutom att den fått ett fönster mot Långvinds ström och en ny dörr med fönster i, båda försedda med rullgardiner. Det stora fönstret har dessutom inbyggt myggnät i rullgardinsform.

Interiört finns inte mycket som påminner om den gamla telestationen, men en inramad gammal telefon i glas påminner om vad huset varit.

– Dessutom har vi anslutit telestationen med bredband, som Telia aldrig gjorde. Det finns 100 megabit per sekund dubbelriktat för den som vill surfa riktigt fort, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Det lilla vandrarhemmet har också kabel-tv indraget.

– Vi arbetar med att hitta saker eller skyltar, som funnits i gamla telestationer, som vi kan sätta upp i huset, säger hon.

På Kungsgården Långvinds webbplats, Långvind.com, finns en särskilt sida under rubriken ”Våra rum”, som presenterar Lilla telestationen. Där finns både fyllig text och flera bilder på detta unika vandrarhem.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 7 augusti 2019

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv