Vandring Långvind–Storhamn

Dagsvandringen Långvind–Dragöspunsarna–Korsholmen–Storhamn–Långvind är cirka 20 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Vandringen går från Långvinds genuina bruksmiljö från svensk stormaktstid och fortsätter på stigar och delvis genom obanad terräng till Dragöspunsarna norr om Långvinds fritidsområde. Här går vandringen ut till Korsholmen och dess norra delar med Storhamn och det tidigare skjutfältsområdet. Denna vandring är den mest äventyrliga av dem vi erbjuder.

Vandringen börjar i Långvinds fantastiska bruksmiljö. Här finns en lindallé – Norrlands enda av betydelse – och en förtjusande bruksmiljö med kapell, loppmarknad, bruksmuseum, herrgård, herrgårdsdamm, masugnsruin, sädesmagasin (bilden), ångsågverk, ångbåtsbrygga och en mängd andra lämningar från järnbrukstiden.Sadesmagasinen

Vandringen följer till en början gamla vägen genom bruket men tar sedan av första vägen åt öster. Den slutar i Fågelviken och en brant backe upp till ett fritidshus. Här tar en kilometerlång vandring vid genom obanad terräng tills en väg vid mobiltelefonmasten norr om Byhedsjön fångar upp vandraren, som fortsätter denna väg åt söder till den asfalterade vägen mot Långvinds fritidsområde.

Efter drygt en kilometer kommer man fram till Långvinds fritidsområde och första vägen åt norr i området, Svensviksvägen. I slutet av denna väg tar man av på en stig åt öster, följa bäcken till Dragöspunsarna, vandra på en spång över Dragöspunsarna och fortsätter på norra sidan av Dragöspunsarna genom en spännande träskmark. Stigen åt öster mynnar ut på vägen mot Korsholmen, eller Fäbodön som den också heter. Denna väg, som börjar vid vägskälet till Långvindsbruk, slutar i en liten hamn i Bastharsviken. Strax före viken tar en väg av åt norr.

Denna väg leder till en naturskönt område med flikiga havsvikar och orörd natur i vad som tidigare var ett skjutområde. Dock är flygflottiljen (F 15), som använde området, sedan länge nedlagt, så det är helt ofarligt att röra sig på halvöarna Åskär och enda ut till yttersta havsbanden och Trestensudden. På Åskärs östra sida ligger Yttra Storhamn och på östra sidan av den djupa havsviken ligger Inra Storhamn. Det finns flera stigar i området, som gör att man kan upptäcka det på egen hand.

Vägen tillbaka går huvudvägen till Långvinds fritidsområde och sedan vidare på Enångersåsen till Långvindsbruk.

I Långvinds fritidsområde finns Snäckens naturreservat, två härliga havsbad (Kråknäs och Snäcken) och insjöbad (Byhedsjön). Fritidsområdet har både sommarbutik med enkel servering och planer för tennis, fotboll, beachvolley och bangolf samt fiske i Byhedsjön.

Vandringen tillbaka går på asfalterad väg. När man lämnar Korsholmen, är det cirka sex kilometer fram till vägskälet mot Långvindsbruk. Från vägskälen är det några hundra meter till Kungsgården Långvind

Sidan uppdaterad 31 juli 2022