– Det har gått otroligt bra. Vi slog förra årets omsättningsrekord, säger Marie Sandehult, strax efter stängningen av första dagen med Långloppis på Enångers bygdegård.
Coronapandemin har gjort det svårare att bemanna kassan och har lett till andra förändringar, som man trodde skulle minska intresset. Men så var inte fallet.
– Det har varit kö hela tiden, berättar hon.
Bygdegården har parerat pandemin med handsprit, maximalt 30 personer samtidigt i lokalen, handskar till personalen, plexiglas vid kassan, servering utomhus och inget kvällsöppet. När Långvind.com besöker loppisen är det efter stängning på öppningsdagen.
Ett bekymmer är att många aktiva tillhör riskgruppen
– Många har hoppat av på grund av riskgrupp, bekräftar Marie Sandehult.
Men ändå gick det alltså bra. Det är än mer imponerande, när den andra stora sommarloppmarknaden i Hudiksvalls kommun och Hälsingland – Bricka – tvingades ställa in. Bricka bygdegård, Bjuråker, har sannolikt Hälsinglands största loppmarknad. Enångers bygdegård, som ligger i kommunens sydöstra hörn, har utmanat sin bygdegårdskollega i det nordvästra hörnet.
Långvind.com har tidigare jämfört de två loppmarknaderna och korat Enångers till en värdig utmanare, som till och med är bättre, även om öppettiderna är sämre.
– Vi är billigare och har bättre kvalitet, säger Marie Sandehult.
Långloppisen är nu inne på sitt fjärde år. Coronan har tvingat Enångers bygdegård till vissa förändringar. Men det finns också andra, mer positiva, nyheter.
– En nyhet är att vi presenterar en pryl per dag på bygdegårdens facebooksida. Den som köper prylen, får hämta den dagen efter och besöka loppisen en halvtimme innan vi öppnar, säger Marie Sandehult.
En annan nyhet är att fler lämnat saker till försäljning, där hela intäkten går till bygdegården. Det är någon den behöver, för nästan all uthyrning har upphört under pandemin.
Två riktiga kämpar är damerna i kassan, som suttit i hetta och bakom plexiglas.
– Det har varit fullt upp. Vi har suttit här hela dagen, säger Monica Stjärnsten, till vänster på bilden
Kollegan Elisabeth Wallstedt (till höger) säger att kunderna varit trevliga och att coronaanpassningen har fungerat bra.
– Inte en enda som klagat, säger hon.
Den som har något att sälja, gör tjänst i tre pass. Om hen har extra mycket till salu, blir det i år fyra pass, för att få ihop bemanningen.
Tio procent av försäljningsvärdet går till Enångers bygdegård, som på detta sätt får en både bra intäkts- och aktivitetskälla. Den som vill följa vad som händer inför och under loppmarknaden, kan göra det på Facebooksidan för Enångers bygdegård, som har 687 följare.
Loppmarknaden har öppet juli månad ut. Tidigare gick den under namnet ”storloppis”.
Långvind.com har tidigare skrivit om Enångers storloppis/långloppis: Enångersloppis utmanar Brickaloppan (28 juni 2019), Enångers storloppis utmanar Brickaloppan (18 juli 2018), Långloppis blev storsuccé (1 augusti 2017) och Explosion av loppmarknader (28 juni 2017).
Text och foto:
Jörgen Bengtson