Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvinds kapell
trotsar pandemin

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell, Enånger, trotsar coronapandemin. I lördags var det premiär för Musik i sommarkväll med kort andakt efteråt. Förra helgen var starten på sommarens program med högmässa, kyrkkaffe och kapellstämma.

Naturligtvis märker Långvinds kapell av coronapandemin. Besökarna är betydligt färre, men det kom ändå tio personer förra helgen och fjorton på Musik i sommarkväll.

Staffan och Eva Lindvall (bilden) stod för lördagens musikaliska spis, med dottern som gjorde gästspel med sång och pianospel. Mats Sandström stod för andakten kring den förlorade sonens återkomst, med Andreas Holmberg vid kyrkoorgeln.

På ”annandag midsommar” var förre kyrkoherden i Hudiksvallsbygdens församling, Thomas Grunnesjö, präst, med Andreas Holmberg som organist.

Med så få närvarande var det inget problem att hålla den fysiska distanseringen. Kapellföreningens ordförande Pärlennart Larsson hade lagt ut sittdynor med rejält avstånd mellan, så alla skulle känna sig trygga. Det fanns också handsprit på två ställen. Förtäringen intog besökarna på kyrkbacken, med portionsförpackade chokladbollar och potatischips – och avstånd vid borden.

Långvinds kapellförening är en liten ideell förening, som äger och förvaltar ett stort kapell. Föreningen får knappt något ekonomiskt stöd av Enånger-Njutångers församling, trots att kapellet är en del av församlingen. De ekonomiska villkoren är groteska jämför med det andra brukskapellet i församlingen i Nianfors. Men Långvinds kapellförening kämpar vidare.

På kapellstämman fick föreningen en delvis ny styrelse, där Birgit Sundström Larsson lämnade sekreterarposten efter mycket lång och trogen tjänst. Efter konstitueringen på lördagen består styrelsen av
• ordförande: Pärlennart Larsson, Hudiksvall
• vice ordförande: Jörgen Bengtson, Långvind
• sekreterare: Ingrid Svensson, Iggesund/Långvind
• kassör: Agneta Bengtson, Långvind
• ledamöter: Hans Tjernström, Långvind, och Mia-Marie Stigsdotter Kjellgren, Enånger (utsedd av Enånger-Njutångers församling).

Som ersättare fortsätter Eva Tottie, Långvind, och Arne Tjernström, Långvind.

Revisorer är fortsatt Christer Häggmark, Enånger, och Ola Borin, Enånger.

Valberedning är Andreas Holmberg, Iggesund.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv