Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Visning av två
medeltidskyrkor

Print Friendly, PDF & Email

Är du intresserad av kvalificerad visning av två av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor? I dag finns första chansen, Enångers gamla kyrka, klockan 14. Kyrkohistorikern Gunnar Andersson är ciceron för fyra guidningar av två medeltidskyrkor på Hälsingekusten. Den andra är Njutångers kyrka.

Kyrkovisningar är fyra onsdagar på rad i juli, alla klockan 14:
Enånger: 1 juli
Njutånger: 8 juli
Enånger: 15 juli
Njutånger: 22 juli

Arrangör av kyrkovisningarna är, som tidigare år, Kungsgården Långvind.

Enångers och Njutångers medeltidskyrkor är två av de främsta medeltidskyrkorna i Norrland.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda våra kvalificerade kyrkovisningar med Gunnar Andersson, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter den inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka. Guidningen tar upp till två timmar.

Enångers medeltidskyrka är en salkyrka från slutet av 1400-talet, som vilar på kyrkogrund från 1200-talet. Det som gör kyrkan speciell är att dess valvmålningarna aldrig blev överkalkade under reformationen och att kyrkan har altarskåp och träskulpturer från början av 1500-talet, signerade Haaken Gulleson. Kyrkan blev 1859 museum, främst för äldre kyrklig konst, som därmed räddades till eftervärlden, men återinvigdes som kyrka 1952. Församlingen äger dock inte kyrkan, utan det gör Riksantikvarieämbetet.

Bilden visar Gunnar Andersson, när han visar Enångers gamla kyrka för pilgrimsvandrare på Stråsjöleden. De deltog i en av Kungsgården Långvind arrangerad pilgrimsvandring.

Förutom kyrkovisningar, arrangerar Kungsgården Långvind också bruksvandringar i Långvind varje söndag och forntidsvandringar i tre spännande miljöer. Till detta kommer två svampexkursioner i september.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv