Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvinds kapell
får votivskeppsgåva

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell har åter ett votivskepp. Det gamla, ”briggan Aina”, blev stulen vid ett inbrott i oktober 2012. Makarna Agneta och Jörgen Bengtson, som båda är engagerade i kapellets styrelse, har skänkt ett votivskepp, som kan inta det gamla skeppets plats i bakre delen av kapellet på norra sidan.

– Vi har länge letat efter ett votivskepp till kapellet. Till sist hittade min man ett i Söderhamn, som vi köpte och nu skänker till Långvinds kapell. Det känns roligt att ett av föremålen, som blev stulet 2012, nu är ersatt, säger Agneta Bengtson.

Ett votivskepp eller kyrkskepp är en modell av ett fartyg, som man hänger i taket i en kyrka eller fäster på väggen. Bakgrunden är att fartygsbesättningar, som var i sjönöd, bad till Gud och lovade skänka en gåva om de undgick katastrofen. Ofta donerade de en modell av skeppet man seglat med. Skeppet var votivgåvor – votiv betyder ”löfte” – från de nödställda.

Votivskepp är vanliga i de nordiska länderna.

Långvinds kapell är beroende av gåvor, ty kassan är skral. För något år sedan donerade bröderna Arne och Hans Tjernström ett elpiano till kapellet. Det är flitigt använt under sommarens Musik i sommarkväll.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv