Boka boende på Kungsgården Långvind!

På söndag börjar
bruksvandringarna

Print Friendly, PDF & Email

Coronan sätter inte stopp för årets natur- och kulturvandringar i Långvind. Bruksvandringarna startar på söndag klockan 15 och fortsätter sedan varje söndag under sommaren med avslutning 16 augusti. Ciceron sedan elva år är Jörgen Bengtson.

Guidningen börjar på Kungsgården Långvind. Här – i början av ”bruksgatan” – går vandringen till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gett upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan, för att sedan gå längs ”bruksgatan” – med allé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag (Holmen Skog AB).

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och ut till resterna av ångbåtsbryggan.

På vägen tillbaka går vandringen på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice plus hembakat och småkakor.

Ingen förhandsbokning är nödvändig, utan det är bara att komma till bruksvandringen – och hålla fysisk distansering.

Under hela sommaren sjuder Långvind med omnejd av aktiviteter, med Musik i sommarkväll varje lördag, kyrkovisningar i Enånger och Njutånger, forntidsvandringar, svampexkursioner och skördefest. Allt finns samlat i en evenemangskalender för Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 27 juni 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv