Långloppis blev
storsuccé i Enånger

– Första dagen sålde vi för 10 000, berättar Ingemar Sandehult, ordförande för Enångers bygdegård.

Han talar om Enångers bygdegårds storloppis i juli, som blev en dundersuccé. Långvind.com besöker loppmarknaden i Enånger en av de sista dagarna, då rean har lockat mycket folk under dagen men besökarna är få vid stängningsdags.

– Det har gått väldigt bra. Alla tycker det här har varit jätteroligt, summerar Ingemar Sandehult för Långvind.com dagen efter årets avslut.

– Vi har inte räknat besökare, men vi har omsatt cirka 75 000 kronor på fyra veckor, 3 500 saker har bytt ägare. Vi jämför oss med Bricka, som lär ha omsatt 30 000 kronor första året.

Bricka bygdegård, Bjuråker, har sannolikt Hälsinglands största loppmarknad. Nu har Enångers bygdegård, som ligger i kommunens sydöstra hörn, utmanat sin bygdegårdskollega i det nordvästra hörnet.

Starten i Enånger kunde inte ha blivit bättre.

– Första dagen satt folk i solstolar och väntade, säger Ingemar Sandehult.

Han och bygdegårdsföreningens styrelse har fått blodad tand. Det är redan klart att det både blir en ny loppmarknad nästa år och en överraskning till jul.

– Vi kör samma period nästa år, hela juli. Dessutom blir det tomteloppis, 18–19 november i år, med bara julrelaterade grejor.

– Trettiotre har redan anmält sig till nästa år. Vi ökar trycket, säger Ingemar Sandehult och jämför med årets start, då det fanns 20 säljare.

Till sist, varför organiserar Enångers bygdegård en storloppis?

– Det finns flera svar, säger han och pekar på två, dels att bygdegården är ett allaktivitetshus där det ska hända saker hela tiden, dels att föreningen behöver pengar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson