Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Paddlar runt
Sveriges kust

Print Friendly, PDF & Email

Ulf och Anna Sjödin har tagit sig vatten över huvudet, eller kanske inte. De paddlar havskajak runt Sveriges kust, med start i Svinesund och mål i Haparanda.

– Vi började för tio år sedan, berättar Ulf Sjödin för Långvind.com, när paret övernattar på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, på väg till Robertsfortstrakten, där de ska sätta i sina kajaker.

Havspaddlarnas blå band kallar man sjövägen runt Sverige med kajak. Längden varierar med vilken rutt och vilka avvikelser man gör, från 2 093 till 2 662 kilometer, med ett genomsnitt på 232 mil.

Det finns paddlare, som tar sig runt Sveriges kust på en säsong. Paret Sjödin är ”hobbypaddlare” från Alingsås, som har delat upp sträckan i tio delar. Målgången förra året är starten för årets etapp.

Värst var västra Sveriges mer trafikerade delar, med delar av Halland och Helsingborg som svårast. Men också delar av Norrlandskusten, med djupa vikar och besvärlig sjö, var en utmaning.

Bäst var Hälsingekusten, som de paddlade för två år sedan, med övernattning på Kråkön, samt Stockholms, Sankt Annas och Tjusts skärgårdar.

En sommaretapp för paret Sjödin är cirka tolv dagar lång. Sträckan varierar med bland annat väder och vind. I år ska Anna och Ulf Sjödin äntligen gå i mål i Haparanda, som de beräknar till början av augusti.

– Då ska vi klappa gränsstenen, säger Ulf Sjödin.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv