Enångers storloppis
utmanar Brickaloppan

Enångers bygdegård har en loppmarknad, som blivit så stor och har så hög kvalitet att den utmanar loppmarknaden i Bricka bygdegård. Bricka loppis lockar folk från när och fjärran och har med åren vuxit till en turistmagnet i Bjuråker; den kallar sig för Hälsinglands största loppmarknad.

Nu håller vi på att se samma sak hända i Enånger, även om den håller öppet kortare tid – enbart under juli – och har kortare öppethållande, klockan 10–15 med förläggning onsdagar till 19.30. Den öppnade förra året – och blev en succé. I år fortsätter framgången, som sannolikt gör den till Hälsingekustens största sommarloppmarknad.

När Långvind.com besöker Enångers storloppis i bygdegården, strömmar cirka 40 personer igenom lokalen under den knappa timma vi är där. Det i sig är ett bra mått på loppans popularitet.

– Det går bra. Folk kommer när vi öppnar, och sedan är det full rusch till klockan 15, säger Susann Vestling (till höger på bilden), som sitter i kassan tillsammans med Katarina Sandquist (vänster).

Ett annat sätt att mäta popularitet och kvalitet är att titta på utbudet. Det är bredd och håller hög kvalitet.

– Här finns allt, från minsta nålkudde till möbler, säger Susann Vestling.

Dessutom vittnar hon om att det är stor omsättning på varorna.

– Det kommer in nytt hela tiden, säger hon.

Ytterligare ett sätt att högst subjektivt mäta en loppmarknads kvalitet är att se vad man själv finner. Långvind.com gick från bygdegården med två stora Höganäskrus (tio och tolv liter), en badrumslampa av äldre modell och en hushållspappershållare, allt till överkomliga om än inte särskilt låga priser.

– Det är bra priser, enligt min bedömning, säger Susann Vestling.

Normal bemanning på loppmarknaden är tre personer. Den som har något att sälja, gör tjänst i några pass.

Det kostar 150 kronor att delta på loppmarknaden. För det får man 280 prisetiketter; ytterligare 140 etiketter kostar 50 kronor.

Tio procent av försäljningsvärdet går till Enångers bygdegård, som på detta sätt får en både bra intäkts- och aktivitetskälla.

Långvind.com har tidigare skrivit om Enångers storloppis: Långloppis blev storsuccé (1 augusti 2017) och Explosion av loppmarknader (28 juni 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson