Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind
fortsätter växa

Print Friendly, PDF & Email

Långvind fortsätter långsamt att växa. Vid halvårsskiftet 2018 hade befolkningen ökat till 74 personer jämfört med 70 vid halvårsskiftet 2017 och 69 året före. Sedan Långvind.com började kartlägga folkmängden i juli 2014, har befolkningen ökat från 69 till 74 folkbokförda invånare, men många fler vistas där året om utan att vara skriven i Långvind.

Huvuddelen av befolkningen i Långvind bor inte längre i bruksorten, som en gång i tiden hade cirka 400 invånare, utan främst i Långvinds fritidsområde.

Långvinds fritidsområde är över tiden den stora befolkningsvinnaren, med i dag 52 invånare. Folkmängden de fem senaste åren (2018–2014), mätt vid halvårsskiftet, är 52, 50, 47, 46 och 50 invånare (i juli 2017 angav vi felaktigt befolkningen till 48). Dagens 52 invånare är tio gånger fler än de fem som var mantalsskrivna i fritidsområdet i början av 1990-talet.

Långvindsbruk har i dag 14 folkbokförda invånare mot tolv förra året. När folkmängden låg på topp under artonhundratalet bodde cirka 400 människor i Långvind. Folkmängden de fem senaste åren är 14, 12, 14, 12 och 11 invånare.

Långvind i övrigt – byarna Heda, Nora och Östra Myra – har åtta invånare och en synnerligen stabil folkmängd. Folkmängden de fem senaste åren är nämligen 8, 8, 8, 8 och 8 invånare.

Befolkningsstatistiken är insamlad den 1 juli 2018. Uppgifterna består av folkbokförda personer, som finns i publika källor, i vårt fall Ratsit.se, på adress i Långvind. Utöver folkbokförda, finns ett okänt antal åretruntboende i främst fritidsområdet.

Bilden är från midsommarfirande i Långvinds fritidsområde och kan här få symbolisera dragkampen om fler boende till Långvind, där alltså fritidsområdet sedan länge avgått med segern.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 12 juli 2018


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv