Långvind har
”minituristbyrå”

På Kungsgården Långvind i Långvindsbruk, Enånger, finns en av många ”minituristbyråer” i Hudiksvalls kommun. Dessa så kallade Infopoint – på svenska Infopunkter – har aktuellt tryckt material och utbildad personal, som kan lotsar besökare rätt. I Dessa coronatider gäller det naturligtvis i högsta grad också digitala besökare.

– Det är roligt att vi kan vara en liten turistbyrå i Långvind och Enånger, för besökare i den här delen av kommunen, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Hon betonar samtidigt att den riktigt stora turistbyrån finns på webbplatsen, som Kungsgården Långvind driver, www.langvind.com. Under toppflikarna Se och Göra finns massor att upptäcka.

Se har underflikarna Långvind, Hälsingland, Hälsingekustens samhällen, Hälsingekustens öar och även en bit om Gästrikland, Gästrikekustens öar. Under varje flik finns artiklar om specifika saker att se, totalt drygt 90 artiklar.

Göra har hela 28 underflikar, från Barn- och ungdomsaktiviteter via Dressinåkning, Fyrar, Marknader och Pilgrimsleder till Växter. Varje flik har en eller fler artiklar. Totalt finns här cirka 100 artiklar.

– Vi fortsätter att utveckla vår Infopoint. I år har vi börjat ladda med mer material än tidigare, men vi väntar fortfarande på mycket som är specifikt för år 2020. Sedan förra året använder vi båda sidor av stället, för att få plats med allt vi vill sprida. Jag tror att vi har en av de största ”infopunkterna” i kommunen. Det är roligt att även ha en fysisk del som vi utvecklar, säger hon.

Bakom infopunkterna står Visit Glada Hudik AB (VGH), som driver Hudiksvalls turistbyrå. Kungsgården Långvind fick Enångers första Infopunkt sommaren 2018.

Långvind.com har tidigare skrivit om Infopoint: Hudiksvall har 15 ”minituristbyråer” (2 juni 2019), Första ”Infopoint” på plats i Långvind (26 juni 2018), Ny turismsida för Söderhamn (15 september 2015) och Mer turistinfo i Söderhamn (15 februari 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson