Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Svampexkursion
på ”Svampens dag”

Print Friendly, PDF & Email

I år fullkomligen sprutar svampen ur marken i Långvind och Hälsingland i stort. Vad passar då inte bättre än att låta en ledande svampkonsulent leda en rätt i svampskogen?

På ”Svampens dag”, första söndagen i september, ordnar Kungsgården Långvind en av två svampexkursioner i år. Svampsökarledare är Monica Svensson, svampkonsulent i Bollnäs, som sedan många år leder Kungsgården Långvinds svampexkursioner.

– Vi är jätteglada att åter ha Monica på upptäcktsresa i svampens rike, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson till Långvind.com.

Svamp handlar inte bara om kantareller, trattkantareller och karl-johan, utan om massor av andra svampar. Monica Svensson tar gruppen på en utflykt, där man plockar matsvamp, studerar övrig svamp, lär känna igen förväxlingssvamp och lär sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

Svampexkursionerna är söndag 1 september och lördag 28 september, båda dagarna klockan 9–15. Svampexkursionerna inkluderar lunchpaket samt kaffe/te med något gott till från Kungsgården Långvind.

Förhandsbokning är nödvändig. Om det blir minst sex deltagare på en exkursion, lovar Agneta Bengtson 100 kronor i rabatt per person.

Mycket kan hända i naturen, som påverkar svamptillgången, men Monica Svensson kan i princip erbjuda svampgaranti. Hon känner markerna väl, kollar någon dag före exkursionen hur läget är i Långvind och några andra tänkbara svampställen.

I första hand går svampexkursion till någon av fem platser i Långvind med omnejd:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Monica Svensson är utbildad svampkonsulent och arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbbutik för svampintresserade. Hon har studerat svampekologi, svamparnas färgämnen, svamp som livsmedel med mera på Umeå universitet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv