Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

”Sommarens
sista konsert i Långvind”

Print Friendly, PDF & Email

Förra årets stora succé, ”Sommarens sista konsert i Långvind”, kommer tillbaka den 24 augusti 2019, nu med delvis nya artister.

År 2018 gjorde Tomas Andersson Wij och Engmans kapell succé med en konsert i Långvindsbruk, som Långvind.com skrev om i två artiklar, Magisk afton med TAW och Engmans (11 augusti 2018) och Sommarens sista konsert i Långvind (10 maj 2018).

Nu kommer konserten tillbaka. Engmans kapell finns med från 2018, nya artister är Monica Törnell och Östen med resten.

Engmans kapell är synnerligen välkänd i Hälsingland. Gruppen bjuder på mycket energi och spelglädje. De spelar, vad de själva kallar, ”hälsingsk folkrock”, som de blandar med en och annan irländsk favorit. Det hela började år 1995, då Pär Engman och fiolspelaren Fredrik Lindh bildade en duo, som hämtade inspiration i svensk och irländsk folk- och vistradition. Snart engagerade de Dedde Malmqvist på bas och därefter Urban Andersson på dragspel och Erik Gunnarsson på trummor.

Monica Törnell, född i Trönö och uppvuxen i Söderhamn, är sångerska och låtskrivare, främst inom visa och rock. Tillsammans med Lasse Holm sjöng hon Sveriges bidrag i Eurovisionsslagerfestivalen i norska Bergen 1986. År 2017 gav hon ut Understanding Eye, hennes första egna album på 25 år, som knyter an till den jazzrock hon ägnat sig åt sedan mitten av 1970-talet.

Östen med resten är Enångers stora kändisar, men också ett dragplåster både i Hälsingland och Sverige som helhet. Gruppen bildades 1985 och blev rikskända när den fick leda SVT:s caféprogram från Sundsvall i början av 1990-talet. Gruppen har deltagit i Melodifestivalen 2002 och 2003. Medlemmarna är Jens Kristensen, Östen Eriksson, Staffan Lindfors och Gunnar Morén.

Förra årets Sommarens sista konsert i Långvind blev en smått fantastisk succé. Under drygt en timma körde bilar i konvoj till det gamla järnbruket från svensk stormaktstid. Båtarna strömmade in i gästhamnen, som hade 15 båtar vid brygga under konserten. Långt innan konserten började, var både alla tänkbara parkeringsplatser och hamnplatser upptagna av en förväntansfull publik. Mat och dryck tog slut innan konserten hade kommit igång ordentligt.

Över tusen personer kom till Långvindsbruk, som därmed satte – vad Långvind.com vet – publikrekord för en kvällskonsert. Återstår att se om 2019 års upplaga blir samma succé. Men tanke på att artistutbudet är bredare och att förra årets framgång bildar resonanslåda till årets uppträdande, skulle vi inte bli förvånade om succén blir än större i år.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv