Boka boende på Kungsgården Långvind!

Magisk afton med
TAW och Engmans

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsbruk, Enånger, fick en magisk afton med mat, dryck och musik – Sommarens sista konsert, som Tomas Andersson Wij (TAW) och Engmans kapell kallade konserten.

Kvällen kunde inte ha varit bättre: varmt med ändå svalka av moln och lagom blåst.

Under över en timma körde bilar i konvoj till det gamla järnbruket från svensk stormaktstid. Båtarna strömmade in i gästhamnen, som hade 15 båtar vid brygga under konserten. Långt innan konserten började, var både alla tänkbara parkeringsplatser och hamnplatser upptagna av en förväntansfull publik.

Sedan började konserten, med Johanna Bakke som förband. Hon sjöng egna låtar och spelade gitarr från en mobil scen mellan Kolhuset och Stångjärnsmagasinet i den centrala bruksmiljön.

Strax efter klockan åtta, började Tomas Andersson Wij sin konsert. Många hade kommit enbart för att lyssna till Delsboättlingen, som blivit mäkta populär i Hälsingland, men också i övriga Sverige, med låtar som ”Hälsingland”.Efter drygt en timma med TAW, fick publiken sträcka på benen, köa för mat, dryck och toalett.

Trycket var stort på serveringen, rödvinet tog slut redan innan Tomas Andersson Wij klev upp på scenen. Publiken blev uppmanad att ta med sig både stolar och mat, för det som fanns på Café Bränneriet, med Kolhuset som inomhusscen, skulle inte räcka långt.

Över tusen personer kom till Långvindsbruk, som därmed satt – vad Långvind.com vet – publikrekord för en kvällskonsert.

Strax före klockan nio, steg Engmans kapell upp på scenen. Liksom med Tomas Andersson Wij, fanns många i publiken som kommit enbart för att lyssna till vad som nog är Hälsinglands mest populära grupp. Hälsingska Engmans kapell spelar, vad gruppen själv kallar, ”hälsingsk folkrock”, som de blandar med en och annan irländsk favorit. Kapelledare är Pär Engman. Till gruppen hör också fiolspelaren Fredrik Lindh, basisten Dedde Malmqvist, dragspelaren Urban Andersson och trummisen Erik Gunnarsson.

Konserten hördes över hela bruket, från hamnen till Kungsgården Långvind. Vid elvatiden började bilkonvojen köra ut från Långvind.

Hur många kom till Sommarens sista konsert?

– Drygt 1 000 sålda biljetter, svarar Oskar Englin (nedersta bilden), som stod vid entrén och kollade digitala biljetter och stämplade handen på folk som ville gå utanför konsertområdet.

– Det har gått jättebra, fantastiskt bra, alla är glada och nöjda, summerar Oskar Englin i halvtid, när Långvind.com får en pratstund med honom.

Det hade gått att sälja ytterligare biljetter. Efter 800 sålda fick arrangörerna släppa till ytterligare 200, men sedan var det stopp av praktiska och säkerhetsmässiga skäl.

Långvind.com har tidigare skrivit om Sommarens sista konsert (10 maj 2018).

Café Bränneriet i Långvindsbruk hade ingen arrendator i sommar. Det utgjorde inget hinder för två traditionella musikkvällar i Bränneriets annex Kolhuset: Totties & Friends den 26 juli samt Tomas Andersson Wij och Engmans kapell den 11 augusti. Däremellan användes Kolhuset för några privata tillställningar, inklusive en födelsedagsfest med sång av Ulrika Beijer och musik av tillhörande trio den 4 augusti.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv