Sommarens sista
konsert i Långvind

Långvinds bruksmiljöförening får ingen restauratör till Café Bränneriet i sommar. Det betyder dock inte att Kolhuset blir utan uppträdanden. Ett finbesök är klart: Tomas Andersson Wij besöker Kolhuset i den gamla bruksidyllen för en exklusiv spelning med hälsingegiganten Engmans kapell.

Spelningen blir lördagen den 11 augusti klockan 18–22, då det också blir matservering i Bränneriet. De har som titel på sin spelning ”Sommarens sista konsert”.

Tomas Andersson Wij, med rötter i Delsbo, har länge varit ett känt namn i Hälsingland. Han har under tjugo år gett ut tio album, med låten ”Hälsingland” som berör hälsingar och många andra som ingen annan låt.

Det stora, nationella genombrottet har dock kommit först den senaste tiden, med eget program i Sveriges Television (SVT) och deltagande i programmet Så mycket bättre.

Engmans kapell är synnerligen välkänd i Hälsingland. Gruppen bjuder på mycket energi och spelglädje. De spelar, vad de själva kallar, ”hälsingsk folkrock”, som de blandar med en och annan irländsk favorit. Det hela började år 1995, då Pär Engman och fiolspelaren Fredrik Lindh bildade en duo, som hämtade inspiration i svensk och irländsk folk- och vistradition. Snart engagerade de Dedde Malmqvist på bas och därefter Urban Andersson på dragspel och Erik Gunnarsson på trummor.

Debutalbumet, ”Pensionat Liljevahls”, kom 2000. Sedan har gruppen kommit med ytterligare två album.

Långvinds evenemangsprogram – som innehåller det som Kungsgården Långvind, Långvinds brukskapell, Långvinds bruksmiljöförening och Långvinds herrgårdsförening erbjuder – finns i en evenemangskalender för Långvind, som uppdateras löpande.

Jörgen Bengtson
Foto: Tomas Andersson Wijs facebooksida respektive Engmans kapells webbplats