Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ny havsundersökning
sätter Långvind på kartan

Print Friendly, PDF & Email

Umeå universitet har startat en pilotstudie, som sätter Långvind på kartan. I går avslutade två biologer bottensedimentmätningar i havet utanför Långvind.

– Syftet är att se om det är skillnader längs kusten mellan Umeå och Stockholm. Vi undersöker fem punkter, berättar Louise Franzén, Själevad, Ångermanland, för Långvind.com.

Lousie Franzén arbetar tillsammans med Rebecca Magnussson, Arnäs, Ångermanland. De rattar en fullproppad bil med mätutrustning och gummiflotte. På bilden ser vi Rebecca (till vänster) hantera en så kallad ruttnerhämtare och Louise en sedimenthämtare.

Båda är klara med sina grundläggande studier vid Umeå universitet.

– Vi gör all provtagning i en pilotstudie för att se om det är någon skillnad beroende av till exempel klimatförändringar, med mer alger, mer syrefattiga bottnar och svårare för ädelfisk att klara värmen, säger Rebecca Magnussson till Långvind.com.

– Vi tror att det är skillnader, lägger Louise Franzén till.

De gör mätningar utanför Umeå, Gavik (Härnösand), Långvind, Forsmarks kärnkraftverk och Lagnö i Stockholms skärgård. Tillsammans med provfiske i samma område, som pågått sedan många år, ger det vetenskapen mätserier. Långvind.com skrev om detta för några år sedan, Provfiske i Långvind (24 augusti 2014).

Om årets mätningar av bottensediment är intressanta, blir det sannolikt en studie på fem till tio år.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv