Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Visning av Hälsinglands
bäst bevarade järnbruk

Print Friendly, PDF & Email

Söndagen den 2 september är det final för Kungsgården Långvinds årliga forntidsvandringar: Långvinds bruk med utblick mot Boda bruk. Långvinds bruk är Hälsinglands bäst bevarade järnbruk!

Ciceroner på vandringen genom järnbruket från svensk stormaktstid är Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Denna vandring skiljer sig från sommarens bruksvandringar, som är mer översiktliga och även innefattar modern tid. Forntidsvandringen sker med två erfarna arkeologer. Den får därmed mer av historiskt och arkeologiskt djup samt dessutom en utblick till Långvinds historiska annexbruk, Boda bruk, och den hälsingska bruksperioden.

Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt, medelstort järnbruk. Långvinds bruk blev järnbruk 1687. Boda blev järnbruk 1770 som annex till Långvinds bruk. År 1835 hade Långvinds bruk tre stångjärnshammare och sex härdar, filialen Boda bruk två stångjärnshammare och fyra härdar. Bruken nådde sin storhetstid under denna första hälft av 1800-talet.

När ”den stora bruksdöden” drog fram över Sverige, gick Boda bruk i graven i mitten av 1880-talet och moderbruket i Långvind 1890; masugnen arrenderades ut under några perioder fram till 1902, då järnbruket definitivt blev historia.

Vandringen börjar vid Kungsgården Långvind, Långvindsbruk, klockan 15 och tar cirka två timmar, inklusive besök i Långvinds kapell.

– Den som kommer får se Hälsinglands bäst bevarade järnbruksmiljö, som vi förklarar på ett pedagogiskt sett, säger Ola Nilsson till Kungsgården Långvind.

– Vi är jätteglada att även i år ha en arkeologisk vandring med Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. De är inte bara pedagogiska, utan också kunniga och engagerade, i sin framställning, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind har i sommar arrangerat cirka 20 evenemang: forntidsvandringar, bruksvandringar och kyrkovisningar i traktens välbevarade medeltidskyrkor i Enånger, Njutånger, Forsa, Hög och Söderala. Sommarens program får en höstavslutning med två svampexkursioner den 15 och 22 september 2018.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv