Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Carl Jan åter till Långvindsbruk

Print Friendly, PDF & Email

– Det blir fjärde gången, säger Carl Erik Tottie om att han får sin gamla vän Carl Jan Granqvist att återvända till Långvindsbruk.

Den här gången kommer krögaren Carl Jan Granqvist till Långvind den 11 augusti. Han kommer att berätta om mat och dryck och naturligtvis om sin livsresa med Grythyttan och nu Saxåbruk som höjdpunkter.

carljan20Carl Jan Granqvist har många strängar på sin lyra och kan också kalla sig gästgivare, traktör, entreprenör, matkonstprofessor, vinkonnässör, skribent, ledamot av flera akademier, vinimportör och – inte minst – underhållare. Nu får långvidsbor och andra chans att avnjuta en god bit mat i Kolhuset och vad Carl Jan Granqvist har att traktera i andlig kost.

Carl Jan är numera ett varumärke. Han omger sig med många verksamheter och ser sig mer som en transformator än ett nav.

Carl Jan Granqvist byggde upp Grythyttans gästgivaregård, Måltidens hus, Restauranghögskolan i Grythyttan och en rad andra mat- och upplevelserelaterade verksamheter i Bergslagen, Stockholm och utomlands. Sedan flera år driver han Saxåbruk i Filipstad, Värmland.

Carl Jan Granqvist sätter måltiden i centrum – med ord som ”måltid är umgänge, samtal, sinnesförnimmelse” – och betonar kvalitet, gärna med ord som ”dyr mat är alltid billig mat.”

Han är skarp i sin kritik av hur svenska organisationer och myndigheter har misshandlat svensk mat.

Långvind.com har skrivit om Carl Jan Granqvists tidigare besök på Bränneriet: Kalix och Absolut goda exempel (31 juli 2015), Carl Jan Granqvist till Långvind (26 juli 2016), ( Sverige sent ute (25 juli 2014) och Golfströmmen bakom nordiska köket (31 juli 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Susanne Kronholm

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv