Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Carl Jan Granqvist till Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Gästgivaren, traktören, entreprenören, matkonstprofessorn, vinkonnässören, skribenten, ledamoten av flera akademier, vinimportören och – inte minst – underhållaren Carl Jan Granqvist kommer för tredje året på rad till Långvind.

Torsdagen den 30 juli klockan 20.00 äntrar han åter scenen i Kolhuset i restaurang Café Bränneriet, den här gången för att prata om ”Måltiden i tid och rum – aptitum”. Dessförinnan har Café Bränneriet serverat buffé i två timmar.

Förra året höll Carl Jans föreläsning om champagne på att gå om intet. Carl Jan kom inte på utsatt tid. Till sist fick arrangörerna tag på en yrvaken Carl Jan – det hade blivit missförstånd om dagen. Han tog sig i privattaxi i rasande fart från Värmland till Långvind och kunde försenad berätta om mat, miljö och sin egen levnads- och matresa med särskild fokus på champagne.

Carl Jan är numera ett varumärke. Han omger sig med många verksamheter och ser sig mer som en transformator än ett nav.

Carl Jan Granqvist byggde upp Grythyttans gästgivaregård, Måltidens hus, Restauranghögskolan i Grythyttan och en rad andra mat- och upplevelserelaterade verksamheter i Bergslagen, Stockholm och utomlands. Sedan flera år driver han Saxåbruk i Filipstad, Värmland.

Liksom tidigare år blir kvällen i Långvind en kulinarisk upplevelse, först en lekamlig buffé, sedan Carl Jans andliga spis.

carljan20

Carl Erik Tottie, nestor i Långvinds bruks ägarfamilj, är gammal vän till Carl Jan Granqvist och är den som får sin vän att återvända gång efter gång till Långvind.

Carl Jan Granqvist sätter måltiden i centrum – med ord som ”måltid är umgänge, samtal, sinnesförnimmelse” – och betonar kvalitet, gärna med ord som ”dyr mat är alltid billig mat.”

Han är skarp i sin kritik av hur svenska organisationer och myndigheter har misshandlat svensk mat.

Carl Jan Granqvist ser dock framåt med optimism, för i dag ser han ett tydligt uppsving för råvaror av hög kvalitet, nordisk matkonst, kockyrket och matintresse.

Långvind.com har skrivit om Carl Jan Granqvists två tidigare besök på Bränneriet: Sverige sent ute (25 juli 2014) och Golfströmmen bakom nordiska köket (31 juli 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Susanne Kronholm


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv