“Ökar drygt nio procent”

Turismen växer i Sverige. Det märker boendeanläggningarna av. Även lilla Kungsgården Långvind kan notera en ökning av antalet gästnätter första halvåret 2016.

– Vi ökar drygt nio procent under första halvåret, från 170 gästnätter 2015 till 186 gästnätter i år, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Kafe Kungsgarden Langvind Agneta vida kafeskylt Gästnattsökningen är 9,4 procent, vilket hon inte trodde i början av året. Hon driver Kungsgården Långvind tillsammans med sin man, Jörgen Bengtson.

Kungsgården Långvind, som ligger på Hälsingekusten söder om Hudiksvall, öppnade 2010 som rum och frukost (bed and breakfast). Kungsgården hade 81 gästnätter första året – och räknade in 665 gästnätter 2015. Kungsgården Långvind blev STF-ansluten anläggning i maj 2012 och bytte då namn till hotell och vandrarhem.

Vad beror ökningen på i år?

– Vi har fler gäster som återvänder och fler som hittar till oss via STF:s, Svenska Turistföreningens, kanaler. Vi har också en känsla att fler svenskar väljer att turista på hemmaplan.

Hur går det under 2016 som helhet?

– Det ser bra ut. Bokningsläget är bättre i dag än motsvarande tid förra året, men det är för tidigt att säga vad slutresultatet blir. Vår högsäsong har precis börjat. Den är från mitten av juni till mitten av augusti, då vi har 65 procent av våra gästnätter, med juli som absoluta toppmånad.

text och foto:
Jörgen Bengtson