Cykelväg Skärså–Långvind?

Den felande länken längs kusten mellan Hudiksvall och Söderhamn är några hundra meter cykelväg, som inte finns.

– Mitt förslag är: utbyggnad av cykelbar väg över kommungränsen vid Sivik mellan Hudiksvall och Söderhamn, föreslår Ingemar Sandehult, Enånger, i ett medborgarförslag till Hudiksvalls kommun.

medborgarforslagI förslaget konstaterar han: ”Eftersom Hälsingekusten är så flikig är den inte, automatiskt, lämplig för cykling eller promenader i längre sträckor”.

Vid Långvinds kommungräns mot Söderhamn ligger Sivik. Här finns den felande länken.

– Därifrån går en stenig stig förbi viken Plågan och ansluter mot skogsbilväg till Skärså, skriver Ingemar Sandehult.

Den steniga stigen är drygt 200 meter lång. Ingemar Sandehult vill att de två kommunerna ska komma överens om att öppna gångstigen för cyklister, antingen här eller i närheten.

Det skulle ge ”en sammanhängande, naturskön, cykelväg på småvägar från Söderhamn till Enånger”.

Frågan om att göra om den dåliga vandringsstigen till en bra cykel- och vandringsväg har varit uppe tidigare. I en intervju med Långvind.com den 26 april 2014 (Cykelväg Långvind–Skärså) säger Söderhamns fritidschef, Niclas Brodin, följande:

– Intentionen är att vi ska få en gång- och cykelväg från Skärså till Långvind till sommaren. Vi har fått positivt bemötande från de tre markägarna.

Men gång- och cykelvägen blev inte färdig som planerat. Nu återstår att se om den kan bli verklighet till sommaren 2016. Långvind.com återkommer i frågan.

text och foto:
Jörgen Bengtson