”Trodde inte det var möjligt”

År 2015 blev ännu en rekordår för STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, med fler övernattningar än någonsin.

 – Vi trodde inte det var möjligt att slå vårt gamla rekord från 2014, men vi hade fel. År 2015 ökar vi för femte året i rad, nu med 13 procent fler gästnätter än 2014. Otroligt med tanke på att vi bara har tio bäddar och i princip har fullbelagt från midsommar till och med tredje veckan i augusti, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

I somras hade Kungsgården Långvind ett ”pop-up-kafé” (bilden). Men bland måltidsaktiviteter är det Afternoon tea som har kommit för att stanna; den klassiska engelska temåltiden serverar paret på beställning under helger året om. Sedan tidigare har Kungsgården Långvind cirka tjugo aktiviteter under juni–september: bruksvandringar, forntidsvandringar, pilgrimsvandringar, medeltidskyrkovisningar och svampexkursioner.

Kafe Kungsgarden Langvind Agneta vida kafeskylt
Gästerna verkar nöjda med STF Kungsgården Långvind. Anläggningen finns med betyg hos både Svenska Turistföreningen (STF) och Tripadvisor, med i princip högsta betyg på båda ställen. Bland alla STF:s vandrarhem, hotell och fjällstationer låg Kungsgården Långvind på delad tredjeplats, när övernattande medlemmar satte betyg i slutet av 2015. På Tripadvisor har Kungsgården Långvind 41 recensioner, 34 med högsta betyg (”utmärkt”) och 7 med näst högsta (”mycket bra”).

Kungsgården Långvind är inne på sin andra traditionella gästbok. Gästböckerna ligger framme i gästköket och är överfulla med positiva kommentarer. Dessa och andra omdömen finns samlade under en egen flik på webbplatsen för Kungsgården Långvind, Gäster om Kungsgården Långvind.

– Men webben har vi inte hunnit uppdatera på länge, säger Agneta Bengtson lite generat.

Hur tror du att det går 2016?

– För ett år sedan hoppades jag att vi skulle nå över 600 gästnätter 2015 genom att fånga fler tjänsteresenärer och få fler gamla besökare att återvända, men jag tvivlade på att vi skulle lyckas. Det gjorde vi med råge. Nu vågar jag inte ha någon säker uppfattning om 2016, men jag tror att vi kan behålla fjolårsnivån och kanske öka något. I år satsar vi på exportmarknaden och svenska tjänsteresenärer. Vi får se vad det ger, säger hon.

Varför går det så bra för er?

– Vi summerar vårt boende i att vi kombinerar ett unikt boende på hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid med hög klass på boendet, frukost med guldkant, personligt värdskap och många evenemang. Jag tror att det är förklaringen, säger hon.

Kungsgården Långvind öppnade som rum och frukost, bed & breakfast, sommaren 2010. Första året hade Kungsgården Långvind 81 gästnätter, vilket var klart under vad paret Agneta och Jörgen Bengtson hade räknat med i affärsplanen. Men sedan har det gått desto bättre.

Inom STF – med cirka 400 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor – är Kungsgården Långvind en av de absolut minsta boendeanläggningen, men långtifrån minst i antal gästnätter.

Övernattningarna ökade med 102 procent 2011 till 164 gästnätter, med 88 procent 2012 till 308 gästnätter, med 74 procent 2013 till 537 gästnätter, med 10 procent 2014 till 589 gästnätter och nu med 13 procent 2015 till 665 gästnätter.

text och foto:
Jörgen Bengtson