Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Cykelväg Långvind–Skärså

Print Friendly, PDF & Email

Några hundra meter skiljer vägarna från Långvind och Skärså. I sommar blir det äntligen en cykelväg, som binder samman vägarna och därmed en viktig del av Hälsingekusten. När den är färdig, blir det möjligt att cykla längs kusten från Axmar i söder till Långvind i norr.

– Intentionen är att vi ska få en gång- och cykelväg från Skärså till Långvind till sommaren. Vi har fått positivt bemötande från de tre markägarna, säger Niclas Brodin, fritidschef i Söderhamns kommun, till Långvind.com.

Enligt kartan finns en gång- och cykelstig från Sivik – Enångers gränsby vid havet mot Norrala – till vägen som går till Skärså. I verkligheten är det en så dålig stig att det inte ens går att leda en cykel på den. Man måste lyfta cykeln och bära den över stock och sten. Dessutom går stigen rakt över en privat gårdsplan.

Det har länge varit tal om anlägga en ordentlig gång- och cykelväg över sockengränsen. Nu blir vägen verklighet tack vare Söderhamns kommun.

– Det handlar om en kort sträcka, men viktig för att knyta ihop besöksmålen Skärså och Långvind, säger Niclas Brodin.

När Långvind.com intervjuade honom, var det inte klart var gång- och cykelstigen skulle gå. Mest sannolik dragning är uppströms Siviksbäcken från dagens stig.

Från Skärså finns vägar och stigar söderut, som gör att man kan cykla ända till Gästrikland.

Från Långvind och norrut är det värre. Det finns flera skogsbilvägar mot Fjäle, men ingen som når fram till någon av Fjäles vägar. Här finns samma typ av felande länk, som ännu en tid finns mellan Långvind och Skärså. Det är dock inte mer än några hundra meter skog innan man når en väg, som slutar i byn Gräshålet.

Vågar vi hoppas på att Hudiksvalls kommun tar samma ansvar som Söderhamn för att ”reparera” en felande länk?

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv