Långvindspilgrimsled invigd

I dag fick Långvind sin egen pilgrimsled. Klockan 10.45 invigde pilgrimsvandringsledare Mats Jäderberg och Kungsgården Långvinds Jörgen Bengtson den nya delen av Stråsjöleden, som går på Långvinds marker. Den består av två etapper: Korsholmsudden–Långvindsbruk och Långvindsbruk–Enånger.

För drygt tre år sedan blev Stråjöleden invigd i hela sin dåtida sträckning, från Enånger via Forsa och Norrbo till Stråsjö i Bjuråker. Sedan fortsätter leden till Haverö i Jämtland, därefter till Klövsjö, där den går ihop med en annan led.

Stråsjöleden från Korsholmen till Haverö består av 14 dagsetapper på mellan 9 och 25 kilometer.

Först ut på sträckan Korsholmsudden–Långvindsbruk–Enånger var fem damer från Trångsund i Huddinge, som träffat varandra en gång i veckan från det att barnen var små till i dag när mammorna blivit seniorer och en av dem dragit till Hälsingland.

Pilgrimsvandring var ett nytt sätt att vandra tillsammans i lugnt tempo, med tid för reflektion och en erfaren pilgrimsvandringsledare som anförde gruppen.

De fem damerna – Gudrun Wolkert, Lisbeth Hedman, Britt-Marie Hanson, Ia Adremark och Vanja Swälas – var nöjda, lagom trötta och ganska blöta, när de vid fyratiden kom fram till Kungsgården Långvind i Långvindsbruk. De avslutade dagen med samling och reflektioner över dagens vandring. Efter lite vila väntade helgsmål i Långvinds kapell.

Pilgrimsvandrarna anlände redan vid lunchtid fredag. Första dagen bestod av en tretimmarsvandring i Långvindsbruk.

Stråsjöleden är utmärkt med tydliga stolpar eller hängande vägvisare, både försedda med det för pilgrimsleden typiska korset. Första stolpen står vid Östersjöns strand i gävlebohamnen ytterst på Korsholmen, Korsholmsudden. Här steg pilgrimsvandrare i land på medeltiden, för att vandra till Sankt Olofs grav i Nidaros (Trondheim).

Under medeltiden hade den kristna världen fyra stora vallfärdsmål: Rom, Jerusalem, Santiago de Compostela – och Nidaros.

Pilgrimsvandringar blev förbjudna i Norden under reformationen. Efter cirka 450 år startade en modern form av pilgrimsvandring, som samlar både troende och andra. Den växer nu i popularitet i Norden.

Stråsjöleden ingår i Sankt Olofsvägarna. De är sedan 2010 en officiell europeisk kulturväg. Sankt Olofsvägarna – även kända under sitt norska namn Sankt Olavveiene eller Sankt Olavsvägarna – går genom Danmark, Norge och Sverige till Trondheim.

Jörgen Bengtson