Regnig pilgrimsdebut

Fem gamla väninnor, som hållit ihop ett helt vuxenliv, vandrade i gamla pilgrimers fotspår från Korsholmen till Njutånger. I dag kom de fram efter tre dagar i regn och rusk. De blev första grupp att vandra på den förlängda delen av Stråsjöleden, Korsholmen–Långvindsbruk–Enånger.

Fredagen den 27 juni 2014 klockan 10.45 invigde Mats Jäderberg, Pilgrimstid Sverige, och Jörgen Bengtson, STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind, den historiska ledens nya etapp.

Varje dag har vandrarna gått i tysthet, låtit tankarna flöda fritt, mött naturen i olika former, tänkt på gamla tiders pilgrimsvandrare, besökt ett kapell (Långvind) eller en kyrka (Enånger eller Njutånger) och vid dagens slut samlat sig till reflektion.

Den som vandrar i pilgrimers spår kan göra det av olika skäl.

– Alla vandrare är välkomna, vare sig man vandrar av kulturella, historiska, religiösa eller andra skäl, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind, som är initiativtagare till Stråsjöledens förlängning och denna pilgrimsvandring.

Religiösa eller andra skäl, i pilgrimspaketet Kungsgården Långvind arrangerade ingick helgsmål i Långvinds kapell, pilgrimsandakt i Enångers kyrka och en stund i Njutånger kyrka, som annars är stängd för reparation.

Mats Jäderberg, som ledde pilgrimsvandringen, betonade dess andliga och reflekterande karaktär. Under vandringen gick han igenom de sju symboler som följer pilgrimsvandrarna och vad de betyder. Den kanske främsta symbolen, staven – frihetens och vandringens symbol – tog dessa moderna pilgrimer med sig från vandringen.

Långvind.com frågade en av pilgrimsvandrarna, Ia Adremark, om hur vandringen har varit?

– Det har varit en bra vandring, intressant att höra om andra vandringar som Mats berättat om. Man kan gå och meditera, tänka på andra pilgrimer som gått i de här fotspåren tidigare.

Har du fått mersmak?

– För min del, absolut!

Vad tycker du om arrangemanget?

– Kungsgården är jättefint ställe, vi har fått trevligt bemötande och känt som att vara hemma hos er. Det har varit variation under vandringen. Vi har vandrat på stigar, gamla landsvägar, strandstigar, skogsstigar, ängar och vägar.

Enda kritik hon vill skicka med till arrangören – kanske mot bakgrund av att det var en kall och regnig vandring – är lunchen:

– Det hade gärna fått vara varm soppa i mattermos istället för sallad, säger Ia Adremark, som genast får gehör av Agneta Bengtson.

Stråsjöleden ingår i Sankt Olofsvägarna, som alla går till det medeltida vallfärdsmålet Nidaros (Trondheim). Detta system av pilgrimsleder har samma status som världens mest berömda pilgrimsled, den till Santiago de Compostela och aposteln Jakob den äldres grav i nordvästra Spanien. Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar i samarbete med Pilgrimstid Sverige för grupper på fem till elva personer.

Jörgen Bengtson