Boka boende på Kungsgården Långvind!

Lyckad kyrkovisning

Print Friendly, PDF & Email

I går var det säsongspremiär för visning av Enångers gamla kyrka. Hur gick visningen, Gunnar Andersson?

– Det var en lyckad visning. Det kom fem deltagare och tre av dem hade sina rötter i Söderhamn, så det gjorde ju att vi fick bra kontakt från början, säger Gunnar Andersson, kyrkohistoriker och Söderhamnsbo, till Långvind.com.

Det är fjärde säsongen, som STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind engagerar honom för visning av Enångers och Njutångers medeltidskyrkor. I sommar är dock Njutångers kyrka stängd för renovering.

Visningen brukar ta drygt en timma, men gårdagens guidning tog två timmar trots att det var kallt och rått i den gamla gråstenskyrkan!

– Vi höll på ända till klockan 17, vilket säger en hel del om det stora intresset, inte minst med tanke på att det inte var så behaglig temperatur i kyrkan, berättar han.

Alla besökare var högutbildade och vetgiriga.

– En av besökarna var pensionerad läkare. Hon blev så intresserad, när jag berättade om Antoniterorden och sjukdomen som orsakades av mjöldrygan, så hon skulle fortsätta forska kring det, säger Gunnar Andersson.

Det blir ytterligare en visning av Enångers gamla kyrka i sommar: torsdag 24 juli klockan 15.

Då tar Gunnar Andersson besökarna på en fascinerande och kunskapsrik visning av denna medeltidsklenod, en av ytterst få kyrkor i Sverige som ägs och förvaltas av Riksantikvarieämbetet.

Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv