Boka boende på Kungsgården Långvind!

Från hav till Haverö

Print Friendly, PDF & Email

”Från hav till Haverö”. Så summerar entusiasterna bakom Stråsjöleden den medeltida pilgrimsleden från Enånger, som i dag blev officiellt invigd vid Enångers gamla kyrka. Leden går via Stråsjö i Bjuråker och Haverö i Jämtland till Nidaros, dagens Trondheim, och Olav den heliges grav.

Stråsjöleden fick högtidlig invigning med Elisabeth Andersson från föreningen Pilgrimstid, Agneta Sjödin som utfrågades av Roland Hamlin, sång av Sankt Jakobskören från Hudiksvall, andakt med pilgrimsvälsignelse av Mats Sandström och en rad tacktal, innan det blev mingel och Enångers hembygdsförening serverade enångersbakelse, kaffe, te och korv. Sedan blev det vandring längs ledens första etapp, från Enånger till Njutånger via i huvudsak gamla vägar och stigar.

– Det var fullsatt kyrka och ganska många som sedan vandrade till Njutånger, berättar Elisabeth Andersson för Långvind.com.

Hon avslöjar också att den 2 juli blir det invigning av en annan pilgrimsled i Hälsingland, Helgonleden, som börjar i Heliga Birgittas Finsta, Uppland, och går via Gästrikland och Ljusnans dalgång till Jämtland och Trondheim.

Stråsjöleden är en av Europarådets officiella kulturvägar, en kulturvägarnas E 4, om man så vill. Stråsjöleden ingår i Olofsvägarna (Olavsvägarna), som går till Trondheim.

Stråsjöleden börjar egentligen på Drakön, den mindre ön mellan Agön och Kråkön som tidigare hade ett medeltida kapell, och har en del som sträcker sig från Långvind till Enånger, Korsholmsudden–Långvindsbruk–Enånger. Denna led är dock inte utmärkt.

Både företaget Kungsgården Långvind och organisationen Pilgrimstid arrangerar pilgrimsvandringar på Stråsjöleden.

Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar, för den som vill vandra första delen av Stråsjöleden, Korsholmsudden–Långvindsbruk–Enånger–Njutånger, och börja sin pilgrimsresa med en båttur till Drakön. Vandringarna är på fyra dagar, inkluderar övernattning och frukost på Kungsgården Långvind, måltider, guidade visningar av fyra kyrkor, kapell eller kapellruiner, medeltidskonsert, båttur till Kråkön–Drakön–Korsholmen samt biltransporter till och från dagsetapperna. Vandringarna är följande dagar: torsdag 2 juni–söndag 5 juni, fredag 1 juli–måndag 4 juli, fredag 5 augusti–måndag 8 augusti och fredag 26 augusti–måndag 29 augusti.

Pilgrimstid har vandringar på Stråsjöleden följande dagar sommaren 2011: Enånger–Stråsjö 27 juni–2 juli, Stråsjö–Haverö 4–9 juli och Haverö–Klövsjö 11–16 juli.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv