Boka boende på Kungsgården Långvind!

Succé med loppis och kafé

Print Friendly, PDF & Email

Trots blåst och hård konkurrens från Delsbostämman och Storloppis i Hudiksvall, kom drygt 300 personer till lopp- och kuriosamarknad med kafé i Långvindsbruk på söndagen. Kungsgården Långvind arrangerade för andra året loppis med kafé första söndagen i juli.

Försäljarna kom från Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamn och Västerås. Tillsammans ställde de upp nio bord med allehanda prylar, där många besökare gjorde kap.

Försäljarna var nöjda – två av de få som inte hade tecknat sig för loppis med kafé den 7 augusti, gjorde så innan dagen var till ända – även om blåsten slet hårt i marknadsstånd, lättviktiga artiklar och stillastående säljare. Men gratis kaffe från arrangören eller egen termos värmde, innan solen började bryta igenom molnen strax efter tolv.

På eftermiddagen kom mer sol och folk. Innan dagen var slut, hade Kungsgården Långvind räknat in strax över 300 loppmarknads- och kafébesökare.

Kaféet gick för högtryck. Agneta Bengtson skötte ensam ruljansen. Hon hade tidvis svårt att hinna med att grädda bullar, göra saftiga rågsmörgåsar med rimmad lax, småfranskor med lagrad herrgårdsost, sockerkaksbakelser med hjortron och vispgrädde och servera annat som fanns på menyn.

– Det var full fart hela tiden. Gästerna kände bulldoften och började köa redan innan vi öppnade klockan tio, berättar hon för Långvind.com.

Kungsgården Långvind arrangerade loppmarknad med kafé första gången 2010. Då slog det nyöppnade rum- och frukoststället (bed and breakfast) upp portarna till den nyrenoverade hälsingegården i bruksmiljö och bjöd in till loppmarknad med kafé. Det skedde första söndagen i juli respektive augusti. I år blir det samma sak, vilket betyder att nästa lopp- och kuriosamarknad med kafé blir 7 augusti.

– Vi har redan dubbelt så många bokade bord till söndagen den 7 augusti som vi hade inför den 3 juli. Då kommer också två mathantverkare, Maria Stark med fisk och John Bergström med honung och annat gott, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Kungsgården Långvind driver inte bara rum och frukost och arrangerar loppmarknad med kafé. Årets sommarprogram har inte mindre än sex nyheter i form av skärgårdsturer, bruksvandringar i Långvind, kyrkovisningar i Njutånger och Enångers medeltida kyrkor samt medeltidskonserter i de två medeltidskyrkorna.

Fyra lördagar i september blir det klassiskt engelskt Afternoon tea.

Kungsgården Långvind arrangerar också pilgrimsvandringar. Men hittills har intresset varit magert att vandra första delen av Sankt Olofsleden, från Korsholmsudden via Långvindsbruk till Enånger och Njutånger.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv